Tehnologiile spațiale și aplicațiile prin satelit au capacitatea să stimuleze, în următorii ani, dezvoltarea economică europeană „verde”, creând locuri de muncă și sporind prosperitatea.
ESA are mai multe inițiative ecologice pentru încurajarea redresării economice după pandemia Covid-19, promovând în același timp un stil de viață cu amprentă scăzută de carbon și transformarea digitală. Aceste inițiative își propun să utilizeze tehnologii disruptive în beneficiul zonelor verzi urbane, pentru îmbunătățirea calității aerului și pentru a oferi servicii spațiale pentru în domeniul energiei marine.
De asemenea, ESA intenționează să utilizeze tehnologiile spațiale și 5G pentru a contribui la dezvoltarea serviciilor de transport inteligente. În orașele smart, spațiul poate contribui la dezvoltarea economiei circulare, prin utilizarea tehnologiilor spațiale pentru a sprijini tranziția transportului public spre obiectivul de zero emisii de carbon și prin utilizarea unui sistem de cartografiere dinamică a drumurilor și a semnalelor din trafic.
În urma blocajului economic cauzat de pandemie, Comisia Europeană a propus un plan major de redresare care încorporează atât o inițiativă mai veche, Pactul Verde European, ce își propune ca Europa să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050, cât și un efort de transformare digitală.
Astfel, ESA le propune companiilor să înceapă să lucreze la inițiative care vor reporni economia europeană, promovând în același timp dezvoltarea durabilă și sprijinind trecerea la serviciile digitale. Agenția oferă sprijin financiar și strategic antreprenorilor și întreprinderilor mici și mijlocii pentru a-și aduce ideile pe piață.
Inițiativele acoperă domenii variate, de la eficiența energetică la agro-tehnologie responsabilă, de la clădiri inteligente și gestionarea spațiilor verzi urbane, la transport și restaurarea biodiversității.
De exemplu, aplicațiile satelitare pot fi utilizate pentru planificarea, monitorizarea, prezicerea și îmbunătățirea producției de energie regenerabilă, în special atunci când sunt completate de inteligență artificială, IOT — Internet of Things și vehicule de zbor pilotate de la distanță.
Tehnologiile digitale, navigația prin satelit și comunicațiile prin satelit pot îmbunătăți mobilitatea și serviciile logistice inteligente și pot contribui la dezvoltarea unor planuri de transport versatile, îmbunătățind calitatea aerului și eficiența energetică.
În cele din urmă, utilizarea navigației prin satelit în cadrul programului „De la Fermă la Farfurie” poate îmbunătăți lanțurile de aprovizionare și poate indica originea alimentelor. Aplicațiile prin satelit pot contribui la producția responsabilă de alimente, pot preveni generarea de deșeuri și pierderile de alimente și pot ajuta la procesarea și distribuția durabilă a alimentelor.
Pentru mai multe informații, vă rugăm să accesați acest link.
Credit imagine: ESA