Satelitul Copernicus Sentinel-6 Michael Freilich a fost lansat pe o orbită în jurul Pământului cu o rachetă SpaceX Falcon 9. Folosind cea mai recentă tehnologie de altimetrie radar, acest nou satelit are obiectivul de a oferi o nouă imagine de ansamblu asupra topografiei oceanelor și să contribuie la monitorizarea pe termen lung a nivelului mării, care se realizează din anul 1992.
Aceste măsurători sunt esențiale pentru cunoașterea din domeniul climatic, pentru elaborarea politicilor, dar și pentru protejarea vieților a milioanelor de persoane aflate în situații de risc din cauza creșterii a nivelului apei.
Racheta Falcon 9 a fost lansată de la baza aeriană Vandenberg din California, SUA, la ora 17:17 GMT (19:17 ora României) pe 21 noiembrie, transportând satelitul Sentinel-6, cu o greutate de 1,2 tone. Satelitul a ajuns în orbită la puțin mai puțin de o oră după lansare, iar contactul cu satelitul a fost stabilit de stația terestră din Alaska la 19:49 CET (20:49 ora României).
Având în vedere că milioane de oameni trăiesc în de-a lungul coastelor, creșterea nivelului mării se află pe lista preocupărilor majore legate de schimbările climatice. Topografia dinamică a mării este esențială pentru înțelegerea schimbărilor care au loc, astfel încât factorii de decizie să aibă informațiile necesare pentru a pune în aplicare politici adecvate pentru contracararea schimbărilor climatice și pentru ca autoritățile să ia măsuri de protecție pentru comunitățile vulnerabile.
În ultimele trei decenii, misiunile franco-americane Topex-Poseidon și Jason au servit drept misiuni de referință și, în combinație cu sateliții mai vechi ERS și Envisat ai ESA, precum și actualii sateliți CryoSat și Copernicus Sentinel-3, au pus în evidență faptul că nivelul mării a crescut în medie cu aproximativ 3,2 mm în fiecare an. În mod alarmant, această rată de creștere s-a accelerat, astfel că în ultimii ani, rata medie de creștere a fost de 4,8 mm pe an.
Aflat deja în orbită, Copernicus Sentinel-6 Michael Freilich va prelua ștafeta și va îmbogăți acest set de informații, care este considerat drept „etalonul de aur” în studiile climatice. Misiunea prevede lansarea a doi sateliți identici, iar în cinci ani, Copernicus Sentinel-6B va fi lansat pentru a prelua mai departe misiunea. Per total, continuitatea datelor va fi asigurată cel puțin până în anul 2030.
Pentru mai multe informații despre lansare și misiune, accesați acest link.
Credit imagine: ESA/NASA/SpaceX