Președintele ROSA, Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso, invitat al primului workshop și simpozion online Global Moon Village
13, November 2020

Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso, Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA), a participat la primul workshop și simpozion online Global Moon Village, organizat de Asociația Moon Village (MVA), partener al ROSA, în colaborare cu Organizația pentru Explorare Spațială din Cipru — Cyprus Space Exploration Organisation (CSEO), în perioada 9-10 noiembrie 2020.

Dr. Piso a susținut unul dintre discursurile de deschidere a evenimentului, alături de alți vorbitori invitați precum Simonetta Di Pippo, director al Biroului Națiunilor Unite pentru Afaceri Spaţiale, Mike Gold, director pentru relații internaționale al NASA, Jan Wöerner, director general al Agenției Spațiale Europene (ESA) și Sasaki Hiroshi, vicepreședinte pentru explorare spațială internațională al Agenției de Explorare Aerospațială din Japonia (JAXA).

Evenimentul a avut loc online în perioada 9-10 noiembrie 2020.

Evenimentul a abordat diverse subiecte din domeniul dezvoltării comunității Moon Village și a activităților lunare, a dezbătut misiuni actuale și viitoare de explorare a Lunii și a adus laolaltă actori cheie din domeniu și comunitatea dedicată explorării lunare. Evenimentul s-a bucurat de o audiență largă, cu participanți din întreaga lume — reprezentanți ai companiilor spațiale și din afara domeniului spațiului, agenții spațiale, organizații internaționale, cercetători și publicul larg.

Pe parcursul celor două zile ale evenimentului, au avut loc sesiuni pe teme precum Misiuni viitoare, Bune practici pentru activități lunare sustenabile, Oportunități și colaborare internațională, Dezvoltarea capacității pentru țări în curs de dezvoltare și implicarea tinerei generații.

În 2020, Agenția Spațială Română (ROSA) a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Asociația Moon Village (MVA), o organizație non-guvernamentală cu sediul la Viena. Având obiectivul comun de a promova activitățile spațiale, educația în domeniul spațial și comunicarea științei către public, cele două organizații vizează consolidarea forței de muncă din sectorul spațial, prin oportunități de dezvoltare a carierei, încurajarea comunicării către public și industrie, precum și a echității de gen.

Asociația Moon Village are aproximativ 220 de membri din peste 39 de țări și 25 de membri instituționali la nivel global, reprezentând o arie variată de domenii tehnice, științifice, culturale și interdisciplinare. Scopul său este crearea unui forum informal, la nivel global și de natură permanentă, pentru entități interesate, cum ar fi guvernele, industria, mediul academic și publicul. Acesta își propune să încurajeze colaborarea pentru dezvoltarea de proiecte de explorare a Lunii, atât din domeniul public, cât și privat.

Pentru mai multe informații despre eveniment, vă rugăm să vizitați acest link.

Sursă imagine: MVA