Poluarea aerului și Covid-19
12, November 2020

Poluarea aerului este una dintre cele mai grave probleme de mediu din timpurile noastre. Potrivit unui nou raport al Agenției Europene de Mediu, poluarea aerului contribuie la unul din opt decese în Europa. Observațiile provenite de la satelitul Copernicus Sentinel-5P au fost esențiale în monitorizarea poluării aerului în întreaga Europă, în special a concentrațiilor de dioxid de azot.

Anul acesta, datele satelitare au fost utilizate pe scară largă pentru a monitoriza fluctuațiile în calitatea aerului, în urma măsurilor stricte induse de pandemia COVID-19. De la lansarea sa în 2017, satelitul Copernicus Sentinel-5P, care face parte din programul european Copernicus, a cartografiat neîntrerupt modificările apărute în poluarea aerului.

Oamenii de știință de la Royal Netherlands Meteorological Institute (KNMI) și Royal Belgian Institute for Space Aeronomy (BIRA-IASB) au folosit datele satelitare provenind de la satelitul Copernicus Sentinel-5P și date de la sol pentru a identifica corelația dintre COVID-19 și poluarea aerului în Europa.

Graficul de mai jos prezintă concentrațiile medii de dioxid de azot din cinci mari orașe europene – Milano, Madrid, Paris, Berlin și Budapesta. Jumătatea superioară a graficului înfățișează concentrațiile de noxe din 2019 (folosind media mobilă din ultimele 14 zile), în comparație cu 2020 folosind datele Sentinel-5P. Jumătatea inferioară a graficului prezintă rezultatul observațiilor la sol.

2020 11 Post Covid Image B

Perioadele de restricții au fost marcate în nuanțe de gri, trecând progresiv de la măsuri stricte (gri închis) la măsuri relaxate (gri deschis). Procentele afișate în roșu reprezintă reducerea concentrației în 2020 față de aceeași perioadă a anului 2019.

Datele arată că cele mai puternice scăderi ale poluării, de 40-50%, au fost înregistrate în prima perioadă a carantinei, în special în Spania, Italia și Franța. În iulie și august 2020, datele sugerează că aceste concentrații au rămas cu 10% până la 20% mai scăzute decât nivelurile pre-COVID.

Puteți citi mai multe despre subiect la acest link.

Credit imagini: imaginile conțin date Copernicus Sentinel modificate (2019-20), procesate de KNMI / BIRA-IASB