Numiți o exoplanetă și steaua sa – România participă la campania IAU100 NameExoWorlds
29, August 2019

Românii sunt invitați să propună nume pentru exoplaneta XO-1 b și pentru steaua pe care aceasta o orbitează, XO-1. Campania are loc cu ocazia aniversării centenarului Uniunii Astronomice Internaționale (UAI), la care participă aproape 100 de țări. Apelul pentru aceste două obiecte rezervate României este deschis tuturor până la data de 5 octombrie 2019. Propunerile pot fi trimise de către o singură persoană sau de către grupuri (clase, cluburi de astronomie).

Dintre acestea, vor fi selectate maxim 12 propuneri valide care vor fi supuse la vot în perioada 12 – 31 octombrie 2019. Propunerea clasată pe primul loc, împreuna cu alte două propuneri de rezervă, vor fi trimise Comitetului Internațional al UAI, care va publica numele alese pe 15 decembrie 2019.

În ultimele două decenii, astronomii au descoperit mii de planete care se rotesc în jurul unor stele, altele decât Soarele. Aceste planete din afara Sistemului nostru Solar se numesc „exoplanete” și pot fi telurice, ca Pământul, sau gigante gazoase, ca Jupiter.

Uniunea Astronomică Internațională (UAI), înființată în anul 1919 și cuprinzând peste 13.500 de astronomi din 107 țări diferite, este autoritatea internațională responsabilă cu denumirile științifice și numele care se dau corpurilor cerești. Cu ocazia aniversării centenarului său, Uniunea oferă tuturor ocazia de a da un nume unei exoplanete și stelei sale. UAI a atribuit fiecărei țări câte un sistem exoplanetar format din o stea și planeta sa. României i-a fost atribuit sistemul format din steaua XO-1 și planeta sa XO-1 b, aflat la 536 de ani lumină, în constelația Corona Borealis (Coroana Boreală).

2019 08 NameExoWorlds Image A

Harta constelațiilor din vecinătatea stelei XO-1. Locația stelei în constelația Coroana Boreală este marcată în mod clar. Credit ilustrație: EXOKyoto

Steaua este asemănătoare Soarelui nostru, atât în ceea ce privește culoarea sa galbenă (dată de temperatura de la suprafață), cât și a dimensiunii, masei sau luminozității totale. În ciuda acestor asemănări fizice, steaua XO-1 este de peste patru ori mai tânără decât Soarele nostru, având doar un miliard de ani.

Planeta XO-1 b este singura planetă cunoscută azi care orbitează steaua XO-1. A fost descoperită în anul 2006 de către o echipă de astronomi amatori și profesioniști, condusă de Peter R. McCullough. Un an pe planeta XO-1 b durează aproape cât 4 zile pe Pământ (3,94), iar raza medie a planetei este de 1,21 ori mai mare decât cea a lui Jupiter. Observațiile spectroscopice au pus în evidență pentru planeta XO-1 b o atmosferă bogată în H2/He, care conține apă, compuși ai azotului NH3 și HCN, precum și petece de nori.

2019 08 NameExoWorlds Image B

Proiecția orbitei planetei XO-1 b în jurul stelei XO-1. În acest sistem planetar, planeta extrasolară XO-1 b orbitează în jurul stelei XO-1 o dată la fiecare 3.9 zile la distanța sa orbitală de 0.05 AU (7300376.1 km). Credit ilustrație: EXOKyoto

2019 08 NameExoWorlds Image C

Zona locuibilă din jurul stelei XO-1 calculată pe baza SEAU (Solar Equivalent Astronomical Unit). Credit ilustrație: EXOKyoto

Până la data de 5 octombrie, se primesc propuneri de numire formulate de către persoane sau grupuri (clase, cluburi de astronomie) din România. Fiecare propunere trebuie să conțină două nume — unul pentru steaua XO-1 și unul pentru planeta XO-1 b — și trebuie să fie însoțită de un scurt text care să justifice numele propuse.

Dintre propuneri, vor fi alese 12 denumiri valide, care ulterior vor fi supuse unui vot public în perioada 12 – 31 octombrie 2019 (la acest vot nu vor putea participa persoane individuale, ci doar grupuri, cum ar fi: cluburi de astronomie, clase de elevi etc.). Propunerea clasată pe primul loc, împreuna cu alte două propuneri de rezervă, vor fi trimise Comitetului Internațional al UAI, care va publica numele alese pe 15 decembrie 2019.

Pentru a fi valide, numele propuse pentru stea și planetă trebuie să respecte o serie de reguli, ce pot fi consultate pe website-ul Institutului Astronomic al Academiei Române (IAAR), dar și pe website-ul UAI.

Numele propuse trebuie să fie:

De maxim 16 caractere și minim 4;

  • Formate dintr-un singur cuvânt, dacă este posibil;
  • Pronunțabile (în orice limbă);
  • Fără caracter ofensator;
  • Să nu fie prea asemănătoare cu un nume deja existent dat unui obiect astronomic.

Mai multe detalii despre cum trebuie să fie numele și unde se pot verifica numele existente pot fi accesate aici.

Nu este permis să fie propuse:

  • Nume de animale de companie;
  • Nume cu caracter comercial sau protejate de drepturi intelectuale;
  • Nume de persoane sau locuri cunoscute în principal pentru activități politice, militare sau religioase;
  • Nume de persoane care sunt decedate de mai puțin de 100 de ani;
  • Același nume pentru o stea gazdă și planetă.

Lista completă a regulilor poate fi accesată aici și aici. Doar denumirile care respectă toate aceste reguli vor fi luate în considerare.

Propunerea de nume împreună cu o justificare (de maxim 200 de caractere) poate fi trimisă prin acest formular până la data de 5 octombrie.

Procesul trebuie să respecte drepturile de proprietate intelectuală. Numele propuse trebuie să fie gratuite pentru utilizare publică la nivel internațional, permanent și fără restricții. UAI va acorda credit organizației sau persoanelor fizice care le-au propus.

Detalii suplimentare despre campania din România pot fi consultate pe website-ul Institutului Astronomic al Academiei Române (IAAR), iar despre campania la nivel global pe website-ul UAI.

Persoana de contact
Președinte Comitet Național:
Dumitru Pricopi
E-mail: dpricopi at aira.astro.ro

Credit imagine principala:
IAU/L. Calçada