În perioada 1993-2018, nivelul mărilor a crescut în medie cu 3,2 milimetri pe an la nivel global, dar această medie ascunde un fapt îngrijorător și anume că ritmul de creștere s-a intensificat în ultimii câțiva ani.
Măsurarea nivelului mărilor este esențială pentru monitorizarea acestei tendințe îngrijorătoare, iar misiunea Copernicus Sentinel-6, formată dintr-o constelație de doi sateliți identici ce vor fi lansați consecutiv, este pe cale să facă acest lucru.
În următorul deceniu, sateliții Copernicus Sentinel-6A și apoi Sentinel-6B vor prelua rolul important de misiuni de referință, continuând măsurarea nivelului mărilor care a fost efectuată o perioadă lungă de timp de misiunile franco-americane Topex-Poseidon și Jason.
Sateliții Copernicus Sentinel-6 vor fi dotați fiecare cu un altimetru radar, care va măsura timpul în care impulsurile radar ajung de pe suprafața Pământului înapoi la satelit. Combinate cu datele satelitare de localizare, măsurătorile altimetrice vor da înălțimea suprafeței mărilor.
Lansarea satelitului Copernicus Sentinel-6A este programată să aibă loc la sfârșitul anului viitor, acesta fiind în prezent echipat cu instrumente de măsură.
Deși Copernicus Sentinel-6 face parte din familia de misiuni satelitare Copernicus a Uniunii Europene, care oferă o mulțime de informații pentru o serie de servicii de mediu, misiunea este și rezultatul unei cooperări între ESA, NASA, NOAA și Eumetsat.
Credit imagine: Airbus