Înscrieri deschise pentru programul REXUS/BEXUS 2018
18, June 2018

Agenția Spațială Română (ROSA) invită studenții români să participe la a 12-a ediție a programului REXUS/BEXUS (Experimente pe rachetă/balonpentru studenți), organizat de Biroul pentru Educație al Agenției Spațiale Europene (ESA), alături de Consiliul Național Spațial Suedez (SNSB) și Agenția Spațială Germană (DLR). Înscrierile au loc până pe 15 octombrie 2018.

Datorită acestui program, studenții proveniți din State Membre sau Asociate ESA pot proiecta, asambla și testa un experiment real, să îl lanseze în atmosfera superioară, fie cu o rachetă, fie cu un balon, iar apoi să îl recupereze pentru a analiza datele obținute.

În fiecare an, aproximativ 10 echipe care s-au înscris prin intermediul Consiliului NaţionalSpaţial Suedez/ESA și alte zece echipe înscrise prin intermediul Agenției Spațiale Germane sunt selectate să participe la acest program.

Studenții români care doresc să aplice la programul SNSB/ESA trebuie să formeze o echipă și să trimită o propunere de experiment la ESA, înainte de 15 octombrie 2018.

Pentru a fi eligibile, echipele trebuie să fie formate din studenți înscriși la universități din State Membre sau Asociate ESA. Echipele cu cele mai bune propuneri vor fi invitate la un workshop de selecție la sediul ESA-ESTEC din Olanda, în perioada 27–29 noiembrie 2018, unde își vor prezenta proiectele și vor explica unei comisii de experți de ce experimentele lor ar trebui să zboare cu o rachetă sau cu un balon.

Pentru a fi selectate, experimentele trebuie să aibă valoare științifică sau tehnică, o probabilitate mare de succes și valoare educațională. Echipele trebuie să poată justifica necesitatea utilizării unui balon stratosferic sau a unei rachete de cercetare.

Mai multe detalii despre aceste programe și procesul de înscriere sunt disponibile aici.

Credit imagine: ESA