Agenția Spațială Română (ROSA) invită absolvenții de studii universitare, doctoranzii și cercetătorii postdoctorali, precum și tineri ingineri și cadre universitare să aplice pentru ediția din acest an a Școlii Internaționale de Vară cu tema Sistemele de Radionavigație prin Satelit. Evenimentul este organizat de Agenția Spațială Europeană (ESA) în colaborare cu Joint Research Centre (JRC), un centru al Comisiei Europene. Școala de vară va avea loc în luna iulie, în Loipersdorf, Austria.
Cursurile de 10 zile vor acoperi toate aspectele radionavigației prin satelit, inclusiv dezvoltarea unei afaceri în acest domeniu.
Participanții vor beneficia de o prezentare generală a radionavigației prin satelit, începând de la baza teoretică a sistemelor GNSS (Global Navigation Satellite Systems), semnalele acestora și procesarea de către receptori și până la modul în care este obținută soluția finală ”Poziționare-Navigație-Cronometrare”. Aplicațiile practice vor include receptarea de semnale de la Galileo și alte sisteme de navigație prin satelit.
Cursuri suplimentare se vor referi la aspectele legate de dezvoltarea afacerilor, între care brevetele și drepturile de proprietate intelectuală. Accentul va fi pus pe dezvoltarea unui proiect de afaceri în echipă care să pornească de la un concept inovator bazat pe radionavigație prin satelit, și care să acopere apoi planificarea produsului sau a serviciului, realizarea tehnică a acestuia și în final promovarea către clienți.
Cursurile vor fi susținute de unii dintre cei mai importanți experți în domeniul radionavigației prin satelit și cel spațial, respectiv actualul Director pentru Navigație al ESA, Paul Verhoef, și predecesorul său, René Oosterlinck, fostul Director General al ESA, Jean-Jacques Dordain, fostul Șef al Programului EGNOS și GNSS Evolution, Guenter Hein, inginerul ESA José-Ángel Ávila-Rodríguez – care a făcut parte din echipa care a proiectat semnalele Galileo – și Frank Salzgeber, care conduce Programul de Transfer Tehnologic al ESA.
Numărul participanților va fi limitat la 50, în ordinea înscrierilor, iar tabăra de vară va fi deschisă pentru absolvenții de studii universitare, doctoranzi și cercetători postdoctorali, precum și tinerilor ingineri și cadrelor academice care lucrează în industrie sau agenții, cu vârste de până la 38 de ani.
Organizată de ESA și JRC, centrul de cercetări al Comisiei Europene, școala de vară are loc în cooperare cu Universitatea Stanford din Statele Unite, Institutul Superior de Aeronautică și Spațiu ISAE-SUPAERO din Toulouse, Franța, Universitatea de Tehnologie din Graz, Austria și Universitatea FAF din Munich, Germania.
Persoanele care se vor înregistra până la data de 15 mai vor beneficia de tarife reduse.
Informații suplimentare sunt disponibile la următorul link.
Credit imagine: GSA