Agenția Spațială Română (ROSA) participă la cea mai mare întâlnire din lume a profesioniștilor din domeniul spațial, desfășurată în perioada 25 – 29 septembrie, în Adelaide, Australia. Cea de-a 68-a ediție a Congresului Astronautic Internațional (IAC) este organizată de Federația Internațională de Astronautică (IAF) și găzduită de Asociația Industriilor Spațiale din Australia (SIAA). Congresul are loc în fiecare an din 1950.
IAC aduce la un loc reprezentanți ai domeniului spațial din întreaga lume pentru o săptămână intensă de discuții cu privire la progresul domeniului spațial în variile sale forme. Ediția din acest an este concentrată cu precădere asupra accesului securizat la sateliți ce oferă servicii de comunicații, cronometrare și navigație, precum și date de teledetecție.
IAC 2017 își propune să stimuleze imaginația concentrându-se pe încurajarea inovației și îmbunătățirea securității. Congresul se bucură de un program bogat, format din sesiuni plenare, prezentări cheie, prezentări tehnice, precum și un forum global de networking și multe evenimente de socializare.
Șefi de agenții spațiale, reprezentanți din industrie și ai mediului academic, precum și astronauți se numără printre participații la congres. Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA), Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso, a prezentat la Ziua Academiei un studiu asupra sistemelor spațiale drept infrastructuri critice, pe care îl conduce în cadrul Academiei Internaționale de Astronautică (IAA).
Agenția Spațială Română (ROSA) și cercetarea și industria spațială din România sunt reprezentate la congres de oameni de știință și alți profesioniști din domeniu, precum și printr-un stand expozițional ROSA. Zona de expoziție IAC se află chiar în mijlocului centrului de conferințe din Adeleide și este punctul de întâlnire în drumul celor peste 4000 de delegați din 71 de națiuni de la o sesiune la alta.
IAC este o platformă profesională prin care peste 40 de comitete administrative și tehnice sprijină Federația Internațională de Astronautică în misiunea sa de a avansa cunoștințele noastre despre spațiu și de a încuraja dezvoltarea de active spațiale prin cooperare internațională.
Credit imagine principală: IAC 2017
Credit imagine secundară: ROSA