Misiunea Mars Express a ESA, lansată în 2003, transmite date de calitate înaltă încă de când a ajuns la Marte. Înțelegerea volumului de informații este esențială pentru identificarea sit-urilor viitoare de asolizare, printre altele. În acest scop au fost dezvoltate două noi instrumente pentru explorarea suprafeței Planetei Roșii: iMars webGIS și Planetary SUrface Portal (PSUP).
Planetary Surface Portal (PSUP) reprezintă o moștenire importantă lăsată de misiunea ESA Mars Express. Portalul web permite cercetătorilor să acceseze, proceseze, descarce, distribuie, unească și să vizualizeze date la o calitate înaltă în mare parte legate de suprafața planetei Marte, provenite din misiuni precum Mars Express sau misiunile NASA Mars Reconnaissance Orbiter și 2001 Mars Odyssey.
Sistemul de informații geografice web iMars, denumit și iMars webGIS, este un instrument profesional pentru detectarea și vizualizarea schimbărilor în timp pe suprafața planetei Marte. Acesta adună imagini din spațiu și date 3D de înaltă precizie cu privire la planeta Marte furnizate de Camera Stereo de Înaltă Rezoluție a misiunii Mars Express (HRSC), informații ce pot fi afișate alături de o cantitate mare de date și imagini din alte misiuni pe Marte.
iMars webGIS poate fi accesat aici sau aici. De asemenea, aici este un tutorial video creat de echipa iMars despre cum poate fi folosit sistemul.
Platforma Planetary SUrface Portal (PSUP) poate fi accesată aici.
Mai multe informații despre misiunea Mars Express pot fi accesate pe pagina dedicată.
Credit imagine: ESA