DELEGAŢIA ROMÂNIEI LA CEA DE-A 60-A SESIUNE A COMITETULUI ONU PENTRU UTILIZAREA PAŞNICĂ A SPAŢIULUI EXTRA-ATMOSFERIC, 7 – 16 IUNIE 2017, VIENA
9, June 2017

Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA), Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso, conduce delegația României la cea de-a 60-a sesiune a Comitetului ONU pentru Utilizarea Pașnică a Spațiului Extra-atmosferic (UN Committee on the Peaceful Uses of Outer Space – COPUOS), care are loc la Biroul Națiunilor Unite de la Viena, Austria, în perioada 7 – 16 iunie 2017.

În discursul său, Dr. Marius-Ioan Piso a subliniat rolul jucat de România în programele și misiunile spațiale europene, atât în calitate de țară a Uniunii Europene, cât și de Stat Membru ESA. Totodată, România dezvoltă propriul program spațial național în acord cu strategia națională și complementar programelor internaționale.

În privința strategiei naționale, Dr. Marius-Ioan Piso a adus în discuție conceptul de 3S:

  • Primul S (Știință și tehnologie) include: explorarea spațiului, științele spațiale și tot ce presupune cercetarea, dezvoltarea și eforturile la nivel industrial pentru a produce lansatoarele, aeronavele și instrumentele specifice.
  • Al doilea S (Servicii) include: telecomunicații, Observarea Pământului, PNT (Poziționare – Navigație – Sincronizare), aplicații integrate.
  • Al treilea S (Securitate) se referă la: aplicații spațiale de securitate, monitorizarea problemelor locale și globale, cu posibilitatea de intervenție, ca în cazul apărării planetare.

Cercetarea, tehnologia și dezvoltarea spațială sunt recunoscute în România ca fiind o zonă strategică, cu un rol catalizator pentru ale domenii. Acest angajament strategic se reflectă în evoluția pozitivă a programului spațial național și în intensificarea cooperărilor internaționale. Cu ocazia ultimului Consiliu ESA, România și-a exprimat angajamentul de implicare în programe curente și viitoare ESA de explorare, aplicații și tehnologii, atingând un nivel de 17 programe majore ESA la care România participă.

Dl. Piso a menționat participarea României la explorarea spațială, mai ales cu privire la Stația Spațială Internațională și misiunile spațiale Euclid și Juice. Industria din România a continuat să-și extindă participarea la dezvoltarea celor mai noi lansatoare europene Ariane 6 și Vega-C. De asemenea, România a început să dezvolte un lansator de dimensiuni mici.

În privința aplicațiilor spațiale, România se concentrează pe domenii precum agricultură, telemedicină, monitorizarea dezastrelor, a pădurilor, clădirilor de mari dimensiuni, centralelor nucleare și barajelor.

În domeniul securității, Dl. Piso a subliniat contribuțiile României la eforturi de gestionare a traficului spațial, meteorologie spațială și Obiecte din Apropierea Pământului. Date de la un observator geo-magnetic de la Surlari sunt corelate cu date satelitare pentru a monitoriza vremea spațială. Un program național de meteorologie spațială este în curs de evaluare.

De asemenea, România participă activ în programul ESA Space Situational Awareness și la inițiativa europeană de supraveghere și monitorizare a spațiului. Stația de la sol pentru comunicații satelitare de la Cheia este în curs de a fi adaptată pentru a detecta și monitoriza Obiecte din Apropierea Pământului. Punerea sa în funcțiune este estimată a avea loc în anul 2019.

Progres tehnologic a fost înregistrat și în construirea coronografului solar pentru misiunea ESA Proba-3, în timp ce cercetătorii și inginerii români sunt implicați în definirea misiunii ESA AIM.

Securitatea vizează și schimbările climatice. România are o stație la sol cu un lidar atmosferic la Măgurele, în timp ce un lidar aeropurtat a fost dezvoltat de cercetătorii români în colaborare cu ESA.

Dr. Fiz. Piso a subliniat și contribuțiile României la activitățile Comitetului ONU și în cadrul Echipelor de Acțiune. Țara noastră sprijină de asemenea aniversarea de 50 de ani de la organizarea primei Conferințe UNISPACE.

Președintele ROSA și-a încheiat discursul subliniind importanța sistemelor spațiale atât în viața noastră de zi cu zi, cât și pentru Terra per ansamblu.

Mai multe detalii despre cea de-a 60-a sesiune a Comitetului ONU pentru Utilizarea Pașnică a Spațiului Extra-atmosferic sunt disponibile aici.

Credit imagine: ROSA