Cincisprezece echipe din România, calificate în faza a doua a competiției spațiale “Astro Pi”
8, December 2016

Cincisprezece echipe de elevi români s-au calificat în faza a doua a competiției spațiale “Astro Pi” organizată de către Agenția Spațială Europeană (ESA). Provocarea lansată tuturor elevilor europeni cu vârsta până la 16 ani este de a proiecta un experiment știintific care poate fi rulat folosind senzorii Astro Pi ai unui computer aflat la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), și de a scrie codul cu care Astro Pi trebuie programat pentru a executa acest experiment.   

Competiția are trei faze. În prima fază, elevii au fost invitați să propună o idee de experiment care ar putea fi rulat folosind Astro Pi de la bordul Statiei Spațiale Internaționale si senzorii aferenți (Sense HAT).

În faza a doua, astronautul Thomas Pesquet, aflat la bordul Stației Spațiale Internaționale va aloca echipelor selectate — printre care cele cincisprezece echipe românești calificate alături de alte echipe europene — o misiune știintifică care se va desfășura la bordul ISS folosind computerul Astro Pi Ed. Pentru a îndeplini obiectivele misiunii, participanții vor defini pașii experimentului științific pe care îl vor desfășura și vor trebui să scrie codul necesar pentru operarea Astro Pi folosind limbajul de programare ‘Python’.

În faza a treia, care se va desfășura între 1 martie și 15 mai 2017, o comisie de evaluare formată din ESA, Fundația Raspberry Pi și alți experți naționali vor selecta experimentele câștigătoare / codurile pe țară, care vor fi trimise la ISS pentru a fi rulate pe computerul Astro Pi. Pe 15 mai 2017, rezultatele experimentelor vor fi publicate, iar astronautul Thomas Pesquet le va comenta de pe orbită.

Cele cincisprezece echipe din România calificate în faza a doua a competiției spațiale “Astro Pi” sunt:

“Vianu RoboSpace”, “Astro Vianu Team”, “Star Gazers” și “Bendis”, Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu, București
“NEITH”, Liceul Teoretic Național, București
“AstroRovers”, Colegiul Național Dragoș Vodă, Câmpulung Moldovenesc
“Cosmos Dream”, Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu, Cluj-Napoca
“Carmen Sylva Astro Pi”, Liceul Teoretic „Carmen Sylva”, Eforie Sud
“AstroCoders”, Școala Gimnazială “Constantin Gh. Marinescu”, Galați
“ROVISPACE”, Liceul Teoretic ”Tudor Vianu”, Giurgiu
“Space Ninjas”, Coder Dojo, Oradea
“Stardust”, Școala Gimnazială “Dacia”, Oradea
“MiBus researchers”, Liceul Tehnologic “Mihai Busuioc”, Paşcani
“FireflIeSS”, Colegiul Naţional de Informatică, Piatra-Neamţ
“Critical State”, Colegiul Național “Ienăchiţă Văcărescu”, Târgovişte

Promovarea la nivel național în România a competiției spațiale “Astro Pi” este în sarcina ESERO România. ESERO (Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială) este un proiect colaborativ între Agenția Spațială Europeană (ESA) și parteneri naționali — în România aceasta fiind Agenția Spațială Română (ROSA), fiind principalul proiect al ESA de sprijinire a educației preuniversitare în Statele Membre ESA. Birourile ESERO promovează competiții ESA la nivel european și sunt principalele puncte de contact pentru profesori și elevi. Proiectul ESERO ridică gradul de conștientizare al tinerei generații asupra programului spațial european și asupra importanței sale pentru societatea și economia modernă.

Credit imagine: Raspberry Pi Foundation