Combustia motorului ExoMars a oferit un imbold Misiunii Marte
10, August 2016

Pe data de 28 iulie, ExoMars a făcut o manevră importantă, ce i-a stabilit ruta către planeta Marte. Această operațiune a fost realizată prin combustia motorului ExoMars timp de 52 de minute.

Misiunea ExoMars a fost lansată pe data de 14 martie, fiind un proiect comun al Agenției Spațiale Europene (ESA) și a Agenției Rusești Roscosmos. Până în prezent, ExoMars a parcurs mai bine de jumătate din călătoria sa de 500 de milioane de km.

ExoMars duce la bord modulul Schiaparelli, care, odată ajuns la planeta Marte, va testa tehnologiile de intrare în atmosferă, coborâre și asolizare ce vor fi utilizate pentru misiunea din 2020.

Combustia motorului ExoMars a început pe 28 iulie la ora 09:30 GMT, fiind programată să se declanșeze automat.

Manevra de aprindere a fost ghidată din Darmstad, Germania, urmărind semnalele interceptate de antena radio din New Norcia, Australia.

Pentru a calcula arderea combustibilului de pe data de 28 iulie, cercetătorii au folosit o metodă extrem de precisă, care poate identifica poziția navei cu o acuratețe de sub 1000 m, de la o distanță de 150 de milioane de kilometri de Pământ.

Credit imagine: ESA/ATG medialab