Primele rezultate ale misiunii LISA Pathfinder
6, iunie 2016

Reprezentanții media sunt invitați la un briefing de presă despre primele rezultate ale misiunii LISA Pathfinder a Agenției Spațiale Europene (ESA), ce are ca scop demonstrarea capacităților tehnologice pentru observarea undelor gravitaționale din spațiu.

Evenimentul va avea loc la ESAC, centrul ESA din Villanueva de Canada, Madrid, Spania, pe data de 7 iunie, în intervalul orar 11:30 – 13:00 CEST (12:30-14:00 ora locală a României).

Misiunea LISA Pathfinder a fost lansată în decembrie 2015 și și-a ocupat locul pe orbita sa operațională, la 1,5 milioane de kilometri depărtare de Pământ, înspre Soare, de unde, începând cu data de 1 martie, a demarat misiunea sa științifică. Prezise de Albert Einstein acum un secol, undele gravitaționale reprezintă fluctuații în spațiu-timp care au fost recent detectate pentru prima dată de Colaborarea LIGO.

În primele două luni ale misiunii, echipa LISA Pathfinder a efectuat un set de experimente referitoare la fezabilitatea observațiilor din spațiu ale undelor gravitaționale, iar aceste rezultate vor fi prezentate în cadrul evenimentului de pe 7 iunie.

Cei care doresc să urmărească această întâlnire pot accesa linkul livestream.com/esa. Evenimentul poate fi urmărit și pe Twitter la @esascience sau @ESA_LPF. Evenimentul este disponibil și pe Reddit, prin intermediul unei sesiuni Ask Me Anything, ce va avea loc în intervalul orar 14:00 – 15:00 CEST (15:00-16:00 ora locală a României), pe data de 7 iunie.

Mai multe detalii despre programul evenimentului aici.

Credit imagine: ESA–C.Carreau