“Prin noroi, spre Marte”, documentar Digi World despre Competiția Națională de Rovere Exo-RO
12, February 2016

Pe 19 februarie, de la ora 20:00, Digi World difuzează în premieră documentarul “Prin noroi, spre Marte”, ce urmărește realizările a nouă echipe de liceeni la Competiţia Naţională de Rovere Exo-RO. Competiția a fost organizată de Agenţia Spaţială Română (ROSA) în sinergie cu ESERO România cu scopul de a trezi interesul tinerilor faţă de domeniul spaţial şi de a creşte calitatea învăţământului prin formarea de competenţe profesionale pentru tineri.

Concursul a avut loc în perioada mai – septembrie 2015, finala desfășurându-se la rezervația vulcanilor noroioși din Buzău.

Exo-RO le-a oferit elevilor ocazia de a se familiariza cu toate fazele tipice ale unui proiect de robotică, de la selectarea obiectivelor, proiectarea şi integrarea componentelor, până la testarea sistemului în final. Documentarul Digi World urmărește două dintre echipe pe tot parcursul realizării roverelor, de la identificarea unui laborator potrivit conceperii roverului până la confruntarea din finală, unde roverele au avut de îndeplinit două misiuni:

303X203

Misiunea ştiinţifică principală – obligatorie pentru fiecare echipă – a constat în deplasarea teleghidată a roverului până la un punct fix, făcându-se abstracţie de decalajul temporal care ar exista în realitate între locaţia explorată şi centrul de control, măsurarea unor parametri (presiunea atmosferică şi temperatura mediului înconjurător) şi transmiterea de imagini.

Misiunea ştiinţifică secundară a constat în colectarea unor eşantioane, precum şi măsurarea altor parametri locali (compoziţia atmosferică, nivelul de iluminare, umiditatea) cu ajutorul senzorilor aflaţi la bordul roverului în vederea determinării habitabilităţii sitului de către oameni, precum şi determinarea din aceşti parametri ai posibilităţii existenţei vieţii locale (analiza metan, umiditate, pH, radiaţii etc.) cu senzori la alegere.

Echipele care s-au confruntat în finală au fost:

 

  • Spectrum, Colegiul Naţional de Informatică “Tudor Vianu”, București

  • CarmenSylvaRover, Liceul Teoretic “Carmen Sylva”, Eforie Sud, Jud. Constanța

  • AstroLab, Colegiul Naţional “Nicolae Bălcescu” Brăila, Jud. Brăila

  • Tomis, Colegiul Naţional ”Mircea cel Bătrân” Constanța, Jud. Constanţa

  • RobotsRover, Colegiul Naţional “Dragoş Vodă”, Câmpulung Moldovenesc, Jud. Suceava

  • Soyuz, Colegiul Economic Buzău, Jud. Buzău

  • IrisRobotics, Colegiul Naţional “Alexandru Ioan Cuza”, Focșani, Jud. Vrancea

  • TheHaze, Liceul Teoretic “Nicolae Bălcescu”, Cluj-Napoca, Jud. Cluj

  • 5843 AutoVortex, Colegiul National de Informatica “Tudor Vianu”, București

Imagine c ExoroExo-RO a încurajat familiarizarea elevilor cu metodologia de cercetare ştiinţifică, însușirea de concepte noi, aprofundarea cunoştinţelor de tehnologie şi programare şi, nu în ultimul rând, îmbunătățirea abilităților de comunicare.

Urmăriți pregătirile și provocările prin care au trecut echipele, precum și competiția finală pe 19 februarie, de la ora 20:00 pe Digi World.

Credit imagine principală și banner: Digi World

Credit logo Exo-RO: Agenția Spațială Română (ROSA)

Programul poate fi accesat aici.