Cel de-al doilea satelit al Sentinel-1 – Sentinel-1B – a fost lansat astăzi pentru a oferi o “vedere radar” și mai bună pentru Programul European de Mediu, Copernicus.
Sentinel-1B a decolat cu racheta Soyuz de pe portul spațial al Europei, situat în Kourou, Guiana Franceză, la ora 21:02 GMT (26 aprilie 23:02 CEST, 00:02 ora României). Satelitul s-a separat de partea superioară a fregatei, la 23 de minute și 35 de secunde după decolare.
Sentinel-1B se alătură pe orbită satelitului său geamăn, Sentinel-1A, pentru a oferi informații pentru multiple servicii, de la monitorizarea gheții din apele polare până la monitorizarea alunecărilor de teren, sau pentru a sprijini capacitatea de răspuns la calamități naturale, precum inundațiile.
“Lansarea lui Sentinel-1B marchează încă un moment important, aceasta fiind prima constelație pe care am realizat-o pentru Copernicus”, a adăugat Directorul General al ESA, Jan Woerner.
“Orbitând la 180 de grade distanță unul față de celălalt, cei doi sateliți optimizează acoperirea și transmiterea de date pentru servicii care fac un pas înainte considerabil pentru schimbarea modului în care mediul încojurător este coordonat”.
Ambii sateliți sunt echipați cu un radar avansat care realizează imagini ale suprafeței Pământului prin nori sau ploaie, indiferent de condițiile meteo sau dacă este zi sau noapte.
În timpul lansării, antena satelitului, care are o lungime de 12 metri, cât și panourile solare ale satelitului, cu o lungime de 10 metri, au fost pliate pentru a se încadra în carenajul protectiv al rachetei Soyuz.
Panourile solare și radarul se deschid împreună într-o serie de pași atent pregătiți, care vor dura aproximativ 10 ore până la finalizare.
Acum că Sentinel-1B a fost plasat în siguranță pe orbită, echipa ESA de controlori de la centrul de operațiuni din Germania se va asigura că totul funcționează corespunzător și vor preda satelitul pentru începerea operațiunilor.
Credit imagine: ESA