Lansarea Sentinel-3, programată pe 16 februarie
3, February 2016

Al treilea satelit al programului european Copernicus va fi lansat de la cosmodromul Plesetsk din nordul Rusiei pe data de 16 februarie la 17:57 GMT (19:57 ora României). Reprezentanții mass-media sunt invitați să urmărească lansarea de la centrul de operațiuni al Agenției Spațiale Europene (ESA) din Darmstadt, Germania.

Sateliții Sentinel au fost construiți pentru a oferi o multitudine de date și imagini necesare programului Copernicus al Comisiei Europene. Folosind instrumente de ultimă generație, Sentinel-3 va evalua oceanele, solul, gheața și atmosfera Pământului pentru a monitoriza și înțelege dinamica globală la scară largă și va oferi informații esențiale în timp aproape real pentru prognoza meteo și maritimă.

Concentrându-se pe studiul oceanelor, Sentinel-3 va măsura temperatura, culoarea și cotele de înălțime de la suprafața oceanelor, precum și grosimea banchizelor. Studiul solului se va concentra pe monitorizarea incendiilor spontane, a felului în care este folosit pământul și a stării vegetației, și va măsura cota de înălțime a râurilor și a lacurilor.

Sistemul Sentinel-3 este alcătuit din doi sateliți identici (Sentinel-3A și Sentinel-3B) care vor lucra împreună pentru o acoperire globală optimă și o livrare rapidă a datelor. Cu o bandă de acoperire de 1270 kilometri, senzorul pentru culoarea oceanelor și a solului va monitoriza întreg Pământul la fiecare două zile.

Misiunea Sentinel este rezultatul unei colaborări strânse între Agenția Spațială Europeană (ESA), Comisia Europeană, Eumetsat, Agenția Spațială Franceză CNES, industria spațială, furnizori de servicii și utilizatori de date. Sateliții au fost proiectați și construiți de către un grup de peste 100 de companii, sub conducerea Thales Alenia Space din Franța.

Pentru mai multe informații și știri despre misiune, vizitați pagina misiunii.

Pentru mai multe informații despre evenimentul dedicat presei accesați comunicatul de presă ESA.  

Credit imagine: ESA–Pierre Carril