Au fost desemnaţi cȃştigătorii Competiţiei Naţionale de Rovere Exo-RO
18, September 2015

În perioada 11-13 septembrie a avut loc la Vulcanii Noroioşi în Judeţul Buzău finala Competiţiei Naţionale de Rovere Exo-RO, Organizată de Agenţia Spaţială Romană (ROSA), în sinergie cu Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială – ESERO România. Evenimentul a adus la un loc 9 echipe de elevi şi eleve de liceu din întreaga ţară coordonaţi de către un profesor, care au răspuns provocării de a construi un rover de explorare planetară şi de a-şi măsura cunoştinţele în materiile STEM (ştiinţa, tehnologie, inginerie, matematică) cu ceilalţi concurenţi pasionaţi de aceste domenii.

Câştigătorii locului I au fost reprezentanţii Regiunii 2 Sud-Est, elevii din echipa Carmen Sylva Rover de la Liceul Teoretic “Carmen Sylva” din Eforie Sud, Judeţul Constanţa. Elevii Alexandru Andrei Mîndra, Ioana Barbuliceanu şi Răzvan Ilie Armeanu Badea, coordonaţi de dnul. Prof. Serbu Florin-Constantin, au reuşit să impresioneze juriul prin calitatea proiectului lor, lucrul in echipa dar şi prin îndeplinirea cu profesionalism a misiunii principale şi a celei secundare a competiţiei.

Locul II a revenit echipei Iris robotics din Regiunea 2 Sud-Est, de la Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza” din Focşani, Judeţul Vrancea. Elevii Andrei Marin, Tudor Cristian Maiereanu şi Andra Gabriela Panfil, aflaţi sub coordonarea dnei. Prof. Maiereanu Alina Gigliola, s-au remarcat prin calitatea prezentării, viteza de parcurgere a traseului, prin efortul depus de echipă în realizarea proiectului şi nu în ultimul rând de cunoştinţele pe care participanţii le-au acumulat pe parcursul competiţiei. 

Podiumul a fost completat de echipa Spectrum din Regiunea 8 Bucureşti-Ilfov, de la Colegiul Naţional de Informatică “Tudor Vianu”, Bucureşti, compusă din elevii Livia Măgureanu, Vlad-Cristian Panait şi Matei-Cristian Ignuța-Ciuncanu aflaţi sub coordonarea dnei. Prof. Ioana Stoica. Aceştia au fost apreciaţi de juriu pentru versatilitatea roverului lor si valoarea de inovaţie a propunerii lor. 

Toate echipele participante au reuşit să îşi prezinte proiectele într-o manieră profesionistă, în ciuda condiţiilor meteo nefavorabile de care au avut parte în weekend-ul în care s-a desfăşurat finala. Participanţii şi profesorii coordonatori au primit diplome, cărţi şi patchuri (embleme cu sigla concursului asemănȃndu-se cu cele dintr-o misiune spaţială reală), iar cȃştigătorii premii constând in microcontrollere şi vouchere de printare 3D oferite de Robofun www.robofun.ro şi trofee.

Paxi, mascota pentru copii a Agenţiei Spaţiale Europene, s-a alăturat evenimentului pentru a încuraja participanţii şi, nu în ultimul rând, ca un semn al susţinerii din partea Agenţiei Spaţiale Europene faţă astfel de iniţiative care au scopul de a atrage tinerii către ştiinţă şi de a-i încuraja să aleagă o carieră în acest domeniu.

Aflată la prima ediţie, Competiţia Naţională de Rovere Exo-RO pentru elevii de liceu a fost organizată cu scopul de a trezi interesul tinerilor faţă de domeniul spaţial, de a creşte calitatea învăţământului prin formarea de competenţe profesionale pentru elevi şi, nu în ultimul rând, de a încuraja viitorii oameni de ştiinţă. Evenimentul s-a desfăşurat în perioada mai – septembrie 2015 şi s-a adresat tuturor elevilor de liceu care urmează cursurile la zi ale instituţiilor de învăţământ din România, cu vârsta cuprinsă între 14 – 19 ani în momentul înscrierii în concurs.

1661439 1074800469199933 8080655439800386958 n

Credit imagini: ROSA