Câștigătorii Competiţiei Europene de CanSat 2015
30, June 2015

Competiţia Europeană de CanSat 2015 a avut loc weekend-ul trecut la Santa Cruz Air Field în Portugalia. Campania de lansare a fost intensă și interesantă pentru cele 16 echipe formate din elevi din învăţământul preuniversitar.

Câștigătorii celor două categorii sunt:

Categoria avansaţi

1. Echipa Impulse de la Şcoala St. Paul, Londra (Marea Britanie), care a realizat un rover capabil să călătorească pe distanțe scurte pe teren.
2. spaceclub_berlin de la ZEL Berlin (Germania) a măsurat unghiul în care se afla CanSat-ului, câmpul magnetic, concentrația de particule și a realizat câteva poze ale zborului.
3. SG Can Science 2015 de la Silkeborg Gymnasium, Danemarca, a încercat să stabilească o comunicare în ambele sensuri între CanSat și staţia la sol, preluând diferite tipuri de date în timpul zborului la comandă.

Categoria începători

1. AlpSat de la BG/BRG Stainach (Austria) a măsurat poziția și înălțimea cu ajutorul GPS-ului, accelerația, pozițiile tridimensionale cu diferite metode și un aparat de fotografiat de observare a Pământului.
2. TechSwarm de la V Liceum Ogólnokształcące im. Augusta Witkowskiego din Cracovia (Polonia), a avut 4 picioare pentru stabilitate la aterizare și a măsurat câmpul magnetic și condițiile de mediu realizând o panoramă completă cu ajutorul unui aparat de fotografiat rotativ.
3. Sky Shepherd de la Istituto Adone Zoli din Atri, Abruzzo (Italia) a detectat și măsurat variațiile radiațiilor solare și a poluării aerului în timp ce era studiat un sistem de aterizare eficient.

Mai multe detalii despre eveniment vor fi făcute publice în curând.

Credit imagine: D. Sors/ESA