După un an 2014 de succes, Agenţia Spaţială Europeană (ESA), împreună cu întreaga comunitate spaţială europeană, este pregătită pentru a începe un nou an plin cu activităţi. În 2015 toate privirile vor fi îndreptate către proiectul Rosetta, iar misiunile spațiale pentru Observarea Pământului și până la Zborul Uman în Spaţiu, SatCom şi Navigaţie, vor demonstra capabilităţile europene atât în inginerie, cât şi în ştiinţă.
Primul eveniment important în 2015 pentru ESA va fi o sarcină specială pentru cea de-a patra lansare a unei rachete Vega de la Portul Spațial Kourou: IXV, sau Intermediate eXperimental Vehicle, proiectat pentru a testa tehnologii şi sisteme critice de reintrare autonomă controlată din spaţiu. IXV va fi trimis la o altitudine de 450 km şi, după efectuarea unui zbor suborbital, va ateriza în mijlocul Oceanului Pacific. Acesta este programat pentru lansare pe 11 februarie 2015.
ESA va continua, de asemenea, implementarea constelației de sateliți Galileo, adăugând încă cel puțin patru sateliți, care urmează să fie lansați fie cu racheta Ariane 5 sau cu două lansatoare Soyuz.
În domeniul de Observare a Pământului, ESA va lansa doi noi sateliți Sentinel. Mai întâi, un lansator Vega va trimite Sentinel-2A în spațiu pentru a monitoriza condițiile la suprafaţa solului și apoi satelitul Sentinel-3A va fi lansat pe Rockot. Acest satelit va topografia suprafața solului, va măsura temperatura la suprafața mărilor și a solului și culoarea suprafeței oceanelelor şi a solului.
Aceşti sateliţi Sentinel fac parte din programul Copernicus, cunoscut anterior drept GMES, o colaborare între ESA şi Comisia Europeană, cu scopul de a îmbunătăţi gestionarea mediului şi de a înţelege şi reduce efectele schimbărilor climatice. Alt satelit de Observare a Pământului pe care ESA îl va lansa este cel de-al patrulea Meteosat din cea de-a doua generaţie, un alt satelit de prognoza meteo pentru Eumetsat.
În 2015 ESA va contribui încă o dată la domeniul sateliţilor de telecomunicaţii prin lansarea nodulului ERDS-A pe un satelit Eutelsat şi apoi prin lansarea primului satelit SmallGEO, Hispasat AG1 cu racheta Ariane 5. Aceşti doi sateliţi inovatori sunt rezultatul unui parteneriat public-privat între ESA şi industria europeană.
2015 va fi un an foarte special și pentru astronauții ESA. În luna mai, astronautul Samantha Cristoforetti, prima femeie de origine italiană care a ajuns în spațiu, va reveni pe Pământ, după o ședere de șase luni la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS). În septembrie, Andreas Mogensen va efectua o misiune de doar unsprezece zile pe ISS, devenind primul cetățean danez în spațiu. În noiembrie, astronautul britanic Timothy Peake va zbura la ISS pentru o ședere lungă, urmând să devină primul astronaut britanic la bordul ISS.
În acest an ESA va avea în vedere, de asemenea, misiunea de foarte mare succes Rosetta. Aceasta se afla încă în jurul cometei 67P/Ciuriumov-Gherasimenko și va fi prima navă spaţială care examinează o cometă în timp ce se apropie de Soare. În august, când cometa se va afla la cea mai mică distanţă faţă de Soare, Rosetta va face observații unice ale acesteia.
Un alt proiect științific important va fi lansarea misiunii LISA-Pathfinder de la Portul Spațial Kourou. Aceasta va folosi o metodă complet diferită de observare a Universului: prin încercarea de a detecta undele gravitaționale. Acest demers ar trebui să permită astrofizicienilor să abordeze unele dintre întrebările cele mai fundamentale despre Univers.