O lumină intensă urmată de un zgomot puternic a fost înregistrată pe cerul României la ora 3:05 în noaptea de 6 spre 7 ianuarie, aceasta putând fi observată cu precădere în zona de sud-est a ţării.
Evenimentul a fost înregistrat de camerele de supraveghere din mai multe oraşe din ţară.
Din datele care au fost corelate până în momentul de faţă de către Agenţia Spaţială Română, luând legătura atât cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Observatorul Astronomic al Academiei Române precum şi cu ONG-ul Societatea Astronomică Română de Meteori, ROSA confirmă că evenimentul a fost provocat de un meteoroid care a intrat în atmosfera Pământului.
“Momentan nu se cunosc date foarte precise, un raport urmând a fi realizat în zilele care urmează. Din informaţiile de până acum, putem estima că fenomenul s-a produs la o altitudine între 50-70 km, de la est la vest, deasupra zonei dintre Bucureşti şi Vrancea. Acest fenomen este unul comun, doar în noaptea trecută au fost monitorizaţi cu aproximaţie 30 de meteori similari pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, singura ţară din lume care are un sistem de monitorizare în funcţiune”, a declarat Marius-Ioan Piso, Preşedintele Agenţiei Spaţiale Române.
Deşi acest eveniment nu a produs pagube şi cel mai probabil meteoroidul a ars complet în atmosferă, el trage un semnal de alarmă cu privire la necesitatea investirii în astfel de sisteme de monitorizare pentru obiecte mai mari şi mai periculoase.
“În acest sens, România, prin Agenţia Spaţială Română, este implicată în programul Agenţiei Spaţiale Europene denumit SSA, Space Situational Awareness. Acesta vizează protecţia planetară din trei puncte de vedere: erupţii solare, deşeuri spaţiale şi obiecte din apropierea Pământului. Meteoroizii fac parte din ultima categorie, alături de asteroizi şi nuclee de comete”, a completat Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso.
Sursa imagine introductivă: stirileprotv.ro
*Actualizare 08.01.2015 Pe baza ultimele date obținute, cele două imagini de mai jos prezintă o estimare a zonei deasupra căreia a avut loc explozia, respectiv a traiectoriei meteoroidului.
Sursă imagini: ROSA