ROSA găzduieşte grupul de lucru ASTRONET
19, November 2014

Astăzi, 19 noiembrie 2014, ROSA găzduieşte întâlnirea ASTRONET cu reprezentanţii principalilor actori din domeniul astronomic din România. Organizaţia a fost reprezentată în cadrul evenimentului de către Grupul 3 de Lucru Astronet, care se ocupă de noi state membre şi implicarea ţărilor în astronomia europeană.

Scopul acest vizite ASTRONET a fost de a fi analizată situaţia cercetării în astronomie şi a astronomilor profesionişti din România şi de a discuta despre cum ar putea România să se integreze mai bine în astronomia europeană, dar şi în organizaţii precum ESO sau altele similare.

Dr. Marius-Ioan Piso (Agenția Spațială Română), alături de Dl. Marian Doru Șuran (Institutul Astronomic al Academiei Române) şi Dl. Ion-Sorin Zgură (Institutul de Ştiinţe Spaţiale) au prezentat situaţia cercetării din România şi planurile de viitor în acest domeniu. La rândul lor, reprezentanţii ASTRONET au expus cercetările lor cu privire la situaţia astronomilor din România. O dezbatere a avut loc la final, al cărei scop este realizarea un raport ASTRONET cu recomandări pentru comunitatea astronomilor profesioniști din România.

De asemenea, au avut loc discuţii despre nevoile, obstacolele şi obiectivele viitoare ale României pe plan astronomic, atât în calitate de comunitate naţională, cât şi în relaţie cu eforturile europene comune, cum ar fi ASTRONET Roadmap, ESO, ESA şi despre fondurile disponibile la nivel european (în special Horizon 2020).

Mai multe detalii aici.