Dr. fiz. Marius Ioan Piso, Preşedinte al Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), participǎ în perioada 29 septembrie – 3 octombrie la cel de-al 65-lea Congres Astronautic Internaţional, care se desfăşoară în Toronto, Canada, şi este organizat de Federaţia Internaţională de Astronautică (Internaţional Astronautical Federation – IAF), alǎturi de gazda locală de anul acesta, Institutul Canadian de Aeronautică şi Spaţiu (Canadian Aeronautics and Space Institute – CASI).
Tema congresului, “Lumea are nevoie de spaţiu”, va promova explorarea relaţiei dintre Pământ şi spaţiu şi modurile în care activităţile spaţiale ajuta la satisfacerea nevoilor de pe Pământ. La fel de important este şi obiectivul de a creşte gradul de conştientizare cu privire la problemele legate de apă.
Congresul va reuni peste 3000 de participanţi şi va oferi până la 20 de sesiuni tehnice paralele, mai multe evenimente desfăşurate în plen şi prelegeri cu vorbitori din comunitatea spaţială, dar şi o mare variatate de evenimente speciale, inclusiv conferinţa anuală a Institutul Internaţional de Drept Spaţial şi a Academiei Internaţionale de Astronautică.
Programul evenimentului poate fi consultat aici sau aici.
Printre subiectele care vor fi abordate pe durata congresului se aflǎ: explorarea spaţială, ştiinţele spaţiale, deșeurile spaţiale, observarea Pământului, comunicarea şi navigaţia spaţială, aplicaţiile integrate, tehnologia, aerodinamica, propulsia spaţială, infrastructura, sistemele spaţiale, spaţiul şi societatea, politica spaţială, reglementările şi economia, dreptul spaţial şi altele.
Alături de Marius Ioan Piso, vor mai participa din partea Agenţiei Spaţiale Române la Congresul Astronautic Internaţional şi cercetătorii Mingireanu Florin şi Virgiliu Pop, aliniindu-se obiectivului evenimentului de a sublinia importanţa colaborării, schimbului de cunoştinţe, parteneriatele globale şi inovaţiile internaţionale cu întreaga comunitate spaţială, media şi publicul larg. Din partea ROSA vor fi susţinute prezentări:
în cadrul sesiunii de postere
- “ADJOINT-BASED SMALL SOLID ROCKET MOTOR OPTIMIZATION TOOL”, Florin Mingireanu,
- “LOW COST SOLID ROCKET MOTOR FOR SUPERSONIC TEST VEHICLE”, Florin Mingireanu
în cadrul sesiunii “Sisteme de propulsie” (Propulsion system)
- SMALL SOLID AND HYBRID THRUSTERS DEVELOPMENT FOR TRAJECTORY CORRECTION ON UPPER STAGE AND SPACECRAFTS”, Florin Mingireanu
şi în cadrul sesiunii “Practica artelor contemporane şi spaţiul extra-terestru: abordări multi-disciplinare” (Contemporary Arts Practice and Outer Space: A Multi-Disciplinary Approachs):
- “LORD OF ROCKET, LORD OF FLIGHT: REPRESENTATIONS OF SPACEFLIGHT ÎN CHURCH HYMNS”, Virgiliu Pop
Organizatorii
Federaţia Internaţională de Astronautică alături de Academia Internaţională de Astronautică şi Institutul Internaţional de Drept Spaţial coordonează programul general şi conţinutul fiecărui congres şi asigură nivelul de excelență, care reflectă istoria de peste 60 de ani a evenimentului.
La rândul sǎu, Institutul Canadian de Aeronautică şi Spaţiu (Canadian Aeronautics and Space Institute – CASI) este mândru să găzduiască IAC 2014, după ce în prealabil a avut privilegiul de a gǎzdui încă două evenimente de acest fel, ambele desfăşurate cu mare succes: IAC 1991 în Montreal şi, mai recent, IAC 2014 în Vancouver.
Despre IAF
Fondată în 1951, Federația Internațională de Astronautică este organizaţia lider de susținere a spațiului la nivel mondial, cu 246 de membri, inclusiv toate marile agenţii spaţiale, companii, instituții de cercetare, societăți și asociații din întreaga lume.
Susținută de peste 40 de comitete, care aduc la un loc mai mult de 500 de experți în spaţiu la nivel mondial, IAF coordonează Congresul Internațional Astronautical și IAF Global Networking Forum (GNF), dedica activități regionale pentru studenți și tineri profesioniști, și recunoaște și premiază realizările în domeniul spaţial.
Mai multe detalii despre IAF sunt disponibile aici.
Mai multe detalii despre IAC sunt disponibile aici.