Președintele Agenției Spațiale Române participă la Ziua României în cadrul Solar Decathlon Europe, Versailles
9, July 2014

Pe 9 iulie 2014 Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso, Președinte al Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), va susţine o prezentare în cadrul evenimentului “Ziua României”, organizat la cea de-a doua ediție a Solar Decathlon Europe — SDE, competiţie universitară internaţionalǎ de arhitectură şi tehnologii aplicate.

Desfășurată în perioada 28 iunie – 14 iulie 2014 la Versailles, SDE încurajează universităţile să conceapă şi să construiască locuinţele solare ale viitorului

, capabile să îşi acopere consumul energetic în mod independent. Fiecărui stat participant i se acordă o zi în care își poate prezenta proiectul.

Ziua României, organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale din România, echipa proiectului EFdeN şi Institutul Cultural Român, va include inaugurarea oficială a habitatului solar românesc, o expoziţie care prezintă cele mai importante rezultate ale cercetării ştiinţifice din România, precum şi vizionarea scurt-metrajelor din cadrul festivalului Romanian Short Waves Cannes 2014.

Proiectul României, EfdeN, este singurul din Europa Centrală şi de Est selectat pentru a participa la competiţia de la Versailles şi a fost construit de o echipă formată în urma colaborării dintre Universitatea Tehnică de Inginerie Civilă din Bucureşti, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” şi Universitatea Politehnica din Bucureşti. Proiectul propune o casă solară eficientă din punct de vedere energetic, sustenabilă și inteligentă. Conceptul propus de echipa EfdeN este dedicat mediului urban şi este considerat o inovaţie în domeniul eficienței energetice datorită integrării în prototip a unei sere productive de tip ”urban farming”. Mai multe despre proiectul echipei EfdeN aici: http://efden.org/
La ediția din acest an, pe lângă România, alte 15 ţări sunt prezente la competiție: Franţa, Germania, Italia, Spania, Elveţia, Olanda, Danemarca, Statele Unite, Mexic, Costa-Rica, Chile, India, Thailanda, Taiwan şi Japonia. Astfel, timp de peste o lună, 800 de participanţi, 200 de profesori şi 41 de instituţii de învăţământ care formează cele 20 de echipe înscrise în concurs, îşi vor prezenta prototipurile ridicate la dimensiuni reale.

La ediţia precedentă a SDE care a avut loc la Madrid, România, reprezentată de prototipul PRISPĂ, a ocupat locul 9 în clasament, obţinând locul 2 la concursul de Eficienţă Energetică, locul 4 la Balanţă Energetică şi locul 2 la Alegerea Publicului.

Credit imagine: EfdeN