Comunicat de presă – IAA PDC 2011
7, May 2011

În perioada 9-12 mai a.c. România va găzdui cea de a doua Conferință de Apărare Planetară (Planetary Defense Conference) la București în sălile Palatului Parlamentului. Manifestarea se desfășoară sub egida Academiei Internaționale de Astronautică (IAA) și este co-organizată de Agenția Spațială Română (ROSA) și Agenția Spațială Europeană (ESA). Topica evenimentului este protecția planetei fața de impactul cu asteroizi și alte obiecte cosmice. Mai mult de 150 de specialiști ai principalelor agenții spațiale din lume vor discuta aspecte atat stiințifice și tehnice, cât și juridice și politice ale protecției planetare, având ca obiectiv principal “De la amenințare la acțiune”.

România a aderat la Convenția Agenției Spațiale Europene pe data de 20 ianuarie 2011, acordul fiind semnat de Jean-Jacques Dordain, Director General ESA și Marius-Ioan Piso, Director General al Agenției Spațiale Române. Statutul de stat membru cu drepturi depline al ESA permite accesul organizațiilor din România la toate programele derulate, aceasta constituind un important transfer de tehnologie. Apartenența României la ESA conduce la importante garanții atat pentru nivelul cercetării-dezvoltării, dar și pentru industria națională de înaltă tehnologie. Accesul direct la sistemele spațiale ESA va permite dezvoltarea aplicațiilor spațiale pentru agricultură, mediu, transporturi, măsurarea dezastrelor, telemedicina.

ESA este implicată în domeniul apărării planetare prin programul Space Situational Awareness, autorizat in noiembrie 2008 la Consiliul Ministerial ESA și lansat în 2009. Operațiunile vor fi implementate în 2012-2019 iar obiectivul programului este de a susține utilizarea și accesul independent la spațiu prin furnizarea informațiilor exacte, datelor și serviciilor referitoare la spațiul extra-atmosferic, în particular asupra dezastrelor ce pot aparea la nivelul infrastructurii de la sol sau de pe orbită.

Un rol important domeniul apărării planetare este reprezentat de COPUOS – Comitetul ONU pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extra-atmosferic al carui președinte este cosmonautul roman Dumitru Prunariu. COPUOS a fost creat de către Adunarea Generală a ONU în 1959 şi are drept mandat revizuirea cooperării internaţionale în domeniul utilizării paşnice a spaţiului extra-atmosferic, avizarea programelor în domeniu în vederea includerii acestora sub auspiciile ONU, încurajarea cercetării şi diseminării informaţiei privind aspectele extra-atmosferice precum şi analizarea problemelor juridice provenind din explorarea spaţiului extra-atmosferic.

Academia Internațională de Astronautică a fost înființată în 1960 și promovează dezvoltarea astronauticii în scopuri pașnice, recunoașterea oamenilor de știință care s-au remarcat științific și tehnologic în domeniul spațial, asigurarea unui program prin care membrii să poată contribui la eforturile internaționale și cooperarea pentru dezvoltarea științelor spațiale și aerospațiale.

Premergator acestei conferințe Agenția Spațială Română în colaborare cu Space Generation Advisory Council organizează evenimentul Future of Planetary Defense, destinat tinerilor și studenților. Această manifestare va avea loc duminică, 8 mai a.c. ora 13:30, la Rectoratul U.P.B., Sala Senatului, iar intrarea este liberă.

Vineri 13 mai 2011, va avea loc evenimentul “Workshop on Future Small Bodies Missions: Discussing the Synergies Between” la Hotelul Ibis Parliament, strada Izvor 82-84, Camera Eminescu A+B. Scopul acestui workshop este de a strange laolaltă experți din comunitatea NEO (Near Earth Objects – obiecte aflate în proximitatea Terrei) pentru a discuta sinergiile dintre știința, explorare și aparare planetară. Workshop-ul este deschis tuturor participanților interesați.

De asemenea, va avea loc Sesiunea Omagială prilejuită de împlinirea a 50 de ani de la primul zbor al unui om în cosmos si 30 de ani de la primul zbor în cosmos al unui cosmonaut român, vineri 13 mai 2011 ora 10.00, în Aula Academiei Române, Calea Victoriei 125.

Downloadati comunicatul in format pdf.