Lansarea Biroului European de Resurse pentru Educatie Spatiala in Romania
13, May 2014

Agenția Spațială Română (ROSA) a anunţat astăzi lansarea în România a Biroului European de Resurse pentru Educație Spațială. Înființat ca urmare a unui parteneriat cu Agenția Spațială Europeană (ESA), ESERO România se alăturǎ unei reţele europene prezente la momentul actual în 10 ţări de pe continent. Lansarea oficială a avut loc în cadrul “Romanian Space Week”, o conferințǎ științificǎ anualǎ organizată de ROSA în perioada 12-16 mai 2014.

ESERO este un proiect iniţiat de către ESA cu scopul de a folosi fascinaţia pe care o prezintă domeniul spaţial pentru a încuraja predarea şi învăţarea de materii STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) în şcolile europene primare şi secundare. Prin acest centru, ROSA și ESA doresc să răspundă nevoilor educaționale specifice din România, astfel încât tinerele generații să fie încurajate către o carieră din domeniile STEM.

La ceremonia de lansare au participat Dr. Kai-Uwe Schrogl, Director al Departamentului pentru Relația cu Statele Membre din cadrul Agenției Spațiale Europene și Dr. Marius-Ioan Piso, Președinte ROSA.

“Educația este una dintre misiunile centrale ale Agenției Spațiale Europene, iar România, ca Stat Membru cu drepturi depline al ESA, are responsabilitatea să implementeze această misiune, pe care o considerăm crucială pentru viitorul țării noastre”, a declarat Marius-Ioan Piso.

“ESERO este un proiect care îşi doreşte să răspundă nevoilor specifice ale fiecărei ţări”, a spus Kai-Uwe Schrogl. “Credem că cea mai bună cale de a îndeplini acest obiectiv este aceea de a ne uni forţele cu instituţiile naţionale pentru educaţie, pentru ca mesajul nostru sǎ ajungǎ la elevi. ESA este dedicată misiunii de a contribui la formarea forţei de muncǎ ştiinţifice şi tehnice de mâine şi de a inspira tinerele generaţii”.

ESERO România se va concentra mai ales pe pregătirea profesorilor din învățământul preuniversitar şi pe furnizarea de resurse care pot fi utilizate direct în sala de clasǎ. Domeniul spaţial va fi folosit drept un context inspiraţional, interdisciplinar şi bogat în informaţii, care le va oferi elevilor o modalitate mult mai captivantă și inovativǎ de a învǎţa materiile STEM. ESERO România îşi doreşte, de asemenea, să formeze traineri, pentru a optimiza potențialul de diseminare a cunoștințelor și a metodologiilor către alţi profesori.

Bazându-se pe puterea exemplului, ESERO România va oferi elevilor posibilitatea de a întâlni experţi din domeniul spaţial şi va construi o punte între teoria pe care o învaţǎ în sǎlile de clasă şi practicarea unei profesii în viața de zi cu zi.

Biroul va facilita, de asemenea, promovarea la nivel național a altor proiecte ESA, cum ar fi Cansat (sateliţi educaţionali), Mission X (“Antrenează-te ca un astronaut”) şi multe altele, contribuind totodată la organizarea de festivaluri de ştiinţă, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare al tinerilor cu privire la programul spaţial european şi importanţa acestuia pentru societatea modernă.

“România este o țară cu un potențial educațional deosebit — dovadă sunt premiile obținute de către elevii și studenții români la olimpiadele și competițiile internaționale de știință — dar în același timp, educaţia românească prezintă zone sensibile în care îmbunatăţirile sunt absolut necesare pentru a diminua discrepanţa dintre elevii foarte buni şi cei mai puţini buni”, a spus Virgiliu Pop, Manager ESERO România în cadrul ROSA.

ESERO România îşi doreşte să faciliteze accesul tinerilor către o carieră în domeniul spaţial. Beneficiind de suportul logistic al Agenţiei Spaţiale Europene, ESERO România va fi punctul de referinţă național în ceea ce priveşte educaţia spaţială şi va acționa ca o interfaţa între comunitatea educaţională româneascǎ şi domeniul spațial european, prin investirea în noile generaţii cu scopul de a contribui la dezvoltarea unei societăţi bazate pe cunoaştere.

“Vrem să retrezim în noua generație dorința de a deveni astronauți, ingineri sau oameni de știință”, a concluzionat Virgiliu Pop, Manager ESERO România.

Pe lângă ESERO România (www.esero.ro), programul mai este prezent şi în Belgia, Irlanda, Olanda, Ţările Nordice (Norvegia, Suedia, Danemarca, Finlanda), Polonia, Portugalia şi Regatul Unit al Marii Britanii.

Website ESERO România (în construcție): www.esero.ro

Website ESERO: www.esa.int/education/eser

 {phocagallery view=category|categoryid=2|limitstart=0|limitcount=0|imageshadow=shadow1|displayname=0|displaydetail=0|displaydownload=0|displaybuttons=0|displaydescription=0|displayimgrating=0}