15 ianuarie, Ziua Culturii Naţionale și 165 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu
15, January 2015

Astăzi, România sărbătoreşte 165 de ani de la naşterea la Botoşani, pe 15 ianuarie 1850, a poetului Mihai Eminescu, cel care pe 1 decembrie 1886 publica poezia “La steaua”, una dintre cele mai cunoscute poezii ale sale. Totodată, sărbătorim Ziua Culturii Naţionale, aniversare care are loc începând cu anul 2010, când Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege [1] prin care ziua de naştere a poetului a devenit Ziua Culturii Naţionale.

Mihai Eminescu şi-a petrecut copilăria la Botoşani şi Ipoteşti, locuri pe care le-a evocat deseori în operele sale. De la primele manifestări literare, care au avut loc în 1866, acesta s-a făcut remarcat de-a lungul timpului datorită talentelor sale de poet, prozator, dramaturg şi jurnalist. Mihai Eminescu este numit de critica literară drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.

Reproducem mai jos câteva fragmente din “La steaua”.

“La steaua care-a răsărit
E-o cale-atât de lungă,
Că mii de ani i-au trebuit
Luminii să ne-ajungă.

Poate de mult s-a stins în drum
În depărtări albastre,
Iar raza ei abia acum
Luci vederii noastre.”

Note

[1] Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010 privind declararea zilei de 15 ianuarie Ziua Culturii Naţionale a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 831 din 13 decembrie 2010. Actul normativ a strâns la acel moment 175 de voturi favorabile, unul împotriva şi două abţineri.