14 sateliți Galileo sunt acum pe orbită
26, May 2016

Numit după astronomul care a dezvăluit poziția adevărată a planetei Pământ în cadrul Sistemului Solar, sistemul de navigație prin satelit Galileo, care va ajuta Europa să își găsească drumul în secolul 21, are în prezent 14 sateliți aflați pe orbită, în urma celei mai recente lansări, care a avut loc pe 24 mai.

Galileo 13 și 14 au fost lansați împreună la ora 08:48 GMT (10:48 CEST, 05:48 timp local), atașați în partea superioară a rachetei Soyuz.

Cea de-a șaptea lansare Galileo a funcționat conform planificării: primele trei trepte Soyuz au poziționat sateliții pe o orbită joasă în siguranță, după care treapta superioară a Fregatei i-a propulsat pentru restul drumului, către orbita de altitudine medie țintită.

Cei doi sateliți gemeni Galileo au fost plasați pe orbită la o altitudine de 23522 km, la 3 ore și 48 de minute de la lansare. În zilele următoare mai multe manevre de calibrare fină a orbitei îi va aduce către orbita operațională finală, urmată de o fază de testare pentru ca aceștia să se poată alătura celorlalți sateliți în decursul acestui an.

“Lansarea ca “la carte” de astăzi a mai adăugat încă doi sateliți la ceea ce a devenit cea mai mare constelație de sateliți a Europei”, a declarat Jan Woerner, Directorul General al ESA.

“Acest lucru a fost posibil datorită faptului că industria europeană a atins un ritm constant în producția și testarea sateliților Galileo.”

“Lansarea de astăzi a adus constelația Galileo la jumătatea drumului către finalizare, în raport cu numărul sateliților”, a remarcat Paul Verhoef, Directorul ESA pentru Programul Galileo și pentru Activități în domeniul Navigației.

“Lansarea este importantă deoarece sateliții Galileo au fost lansați pentru ultima oară cu nava Soyuz în acest an. Pe viitor aceștia vor fi lansați cu o rachetă customizată Ariane 5, ce va putea transporta patru sateliți, în loc de doi. O astfel de lansarea este programată în această toamnă”.

“Între timp, în culise, se lucrează din greu pentru a se asigura că sistemul global Galileo, incluzând aici și stațiile sale de la sol, este de încredere, sigur și robust pentru pornirea serviciilor operaționale pentru utilizatori”.

Despre Galileo 

Galileo este sistemul civil global de radionavigație prin satelit al Uniunii Europene, ce va permite utilizatorilor să-și cunoască poziția exactă în timp și spațiu cu mare precizie și siguranță. Odată ce va fi completat, sistemul va consta din 24 de sateliți operaționali și din infrastructură la sol pentru oferirea serviciilor de poziționare, navigație și timp.

Programul Galileo este finanțat și deținut de către Uniunea Europeană. Comisia Europeană deține responabilitatea pentru întregul program și pentru supervizarea și managementul implementării activităților din program.

Implementarea programului Galileo, proiectarea și dezvoltarea de sisteme de generație nouă, precum și dezvoltarea tehnică a infrastructurii sunt funcții atribuite ESA. Definirea, dezvoltarea și validarea pe orbită sunt realizate de către ESA, și co-finanțate de ESA și Comisia Europeană.

Agenția Europeană pentru Navigație Globală prin Satelit (GSA) se asigură de adoptarea și securitatea Galileo. Operațiunile Galileo și furnizarea de servicii vor fi preluate de GSA începând cu 2017.

Credit imagine: ESA/CNES/Arianespace