11 ani de la aderarea României la convenția ESA
20, January 2022

Astăzi, 20 ianuarie, România aniversează 11 ani de la semnarea Acordului dintre Guvernul României și Agenția Spațială Europeană privind aderarea României la Convenţia ESA.

Ceremonia a avut loc în 2011 și i-a adus atunci la un loc pe Jean-Jaques Dordain, Director General ESA și Marius-Ioan Piso, Președinte si Director Executiv al Agenției Spațiale Române, alături de Teodor Baconschi, Ministru de Externe al României, de cosmonautul Dumitru Dorin Prunariu şi alte personalități.

Evenimentul a avut loc ca urmare deciziei Consiliului Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) din 16 decembrie 2010, când România a fost acceptată în unanimitate ca al 19-lea membru cu drepturi depline ESA.

Colaborarea dintre România şi ESA există deja de multă vreme. În 1992, România a fost una dintre primele ţări est-europene care a semnat un acord de cooperare cu ESA în domeniul utilizării paşnice a spaţiului cosmic, deschizând calea pentru participarea românească la mai multe proiecte de cercetare, împreună cu alte ţări europene.

Cooperarea dintre ESA și România a fost consolidată odată cu semnarea în octombrie 1999 a unui acord-cadru de cooperare cu durata de cinci ani, iar mai târziu, prin semnarea Acordului de Cooperare al Statelor Europene, în 2006.

România a contribuit cu cercetători la mai multe misiuni ESA (precum Cluster, Herschel, Planck, SOHO şi Gaia), participând şi în activităţi de Observare a Pământului (software-ul EDUSPACE), de microgravitaţie şi explorare (SURE) şi de tehnologie (proiectul de telemedicină IAP).

Prin dobândirea calităţii de Stat Membru ESA România a demonstrat că are capacităţi tehnice şi ştiinţifice competitive la nivel european, obținând astfel aceleași facilităţi ca celelalte ţări membre și acces la oportunități de continuă dezvoltare tehnologică, științifică și a resurselor umane.

Credit imagine: ROSA