Primul acord dintre România şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a fost semnat în anul 1992, urmat în 1999 de Acordul România-ESA privind cooperarea în exploatarea şi folosirea paşnică a spaţiului. Din 2007 România contribuie la bugetul ESA ca Stat European Cooperant (PECS), statut ratificat prin Legea nr. 1/2007.
Incepând cu 22 decembrie 2011, România a devenit cel de-al 19-lea stat membru al Agenţiei Spaţiale Europene.
O etapă importantă în procesul de aderare a constat în desfăşurarea unui audit tehnologic asupra entităţilor relevante din România (institute, centre de cercetare, companii industriale şi IMM-uri) care deţin capabilităţi tehnologice spaţiale. Auditul a fost realizat de ESA, pornind de la un eşantion de 130 de entităţi, pentru 50 dintre acestea organizându-se vizite tehnice şi interviuri.
Statutul de Stat Membru ESA cu drepturi depline permite accesul organizaţiilor din România, în aceeaşi măsură cu celor din ţările membre ESA, la toate programele derulate, acest fapt constituind un important transfer de tehnologie şi deschiderea unei pieţe de înaltă tehnologie. De asemenea, proprietatea intelectuală este menţinută la nivel naţional, cu rol important în dezvoltarea și menținerea competenţei în ţară.
Mai multe detalii despre colaborarea România – ESA sunt disponibile aici