ESA este deschisă să primească idei noi prin intermediul platformei OSIP
25, aprilie 2019

Agenția Spațială Europeană (ESA) intenționează să utilizeze noi resurse pentru viitoarele activități spațiale: idei din partea cercetătorilor, companiilor și publicului din Europa. Prin intermediul Platformei OSIP (Open Space Innovation Platform), oricine este binevenit să răspundă provocărilor legate de spațiu.

Noul website ESA, Open Space Innovation Platform, este un punct de intrare pentru idei noi, venite fie ca răspuns la probleme specifice, fie pe teme deschise. Platforma face parte dintr-un efort mai larg de susținere a competitivității viitoare a industriei spațiale europene prin dezvoltare tehnologică timpurie, implementând noua Strategie pentru tehnologie spațială.

OSIP va provoca utilizatorii să propună idei noi, pentru a răspunde unor probleme specifice prin intermediul unor campanii tematice. Website-ul propune în prezent două provocări publice, ambele având legătură cu oceanele, precum și un canal unde se pot trimite idei pentru cercetări co-sponsorizate.

Două provocări au fost deja lansare pe OSIP, la ideas.esa.int, invitând la trimiterea unor idei referitoare la:

  • modalități de realizare a unei sarcini în prezent imposibile, aceea de a detecta și urmări din spațiu deșeurile plastice din ocean;
  • modalități de extindere a zonelor de navigare autonomă, în prezent dependente în mare măsură de navigația prin satelit, în porturile foarte aglomerate care necesită o navigație precisă, precum și în regiunea arctică, unde navigația prin satelit nu este la fel de precisă.

Un alt canal OSIP așteaptă idei pentru proiecte de cercetare fără o temă specifică.

Aceste noi propuneri de cercetări legate de spațiu vor fi co-finanțate de ESA. În timp ce primele două campanii au termene limită, canalul este deschis permanent, beneficiind de evaluări și selecții continue.

Platforma OSIP este parte a unui efort mai larg de deschidere a etapelor inițiale în procesul de inovare ESA, efort realizat în pregătirea Consiliului Ministerial Space19+, și este implementată prin intermediul programului Discovery & Preparation al ESA. Parte din Activitățile de Bază, acest program este utilizat pentru a privi dincolo de orizontul planificărilor pe termen scurt. Activitățile de Bază ESA sunt sprijinite de toate Statele Membre, inclusiv România.

Puteți afla informații suplimentare referitoare la această platformă accesând următorul link.

Credit imagine: ESA