Misiunea OPS-SAT a ESA constă dintr-un CubeSat de 30 cm ce conține un computer de bord puternic și o serie de instrumente, care îl transformă într-un laborator ideal pentru testarea noilor tehnologii inovatoare în spațiu.
Prin programului ESA Discovery, 12 noi experimente vor ajunge în etapa de testare, dezvoltând software, concepte și protocoale care exploatează CubeSat la maxim, și care ar putea fi într-o zi părți esențiale ale viitoarelor misiuni satelitare.
Laboratorul spațial OPS-SAT este singurul satelit ESA care poate fi folosit pentru inovații de către oricine din Europa, permițând ca ideile noi și interesante să fie testate direct în spațiu, fără riscul de a deteriora un satelit care valorează milioane de euro. Vara trecută, programul Discovery al ESA a lansat un apel de idei spre mediul industrial și cel academic european, oferind finanțare și posibilitatea de a-și testa experimentele cu ajutorul unui computer de zbor mai puternic decât orice a lansat ESA până acum.
În urma acestui apel, prin intermediul Platformei OSIP (Open Space Innovation Platform) a ESA au fost depuse în total 55 de propuneri. 12 dintre ele au primit acum finanțare. Ideile de experiment au acoperit o gamă largă de activități ale ESA: telecomunicații, operațiuni satelitare, observarea Pământului, dezvoltarea tehnologiei și multe altele.
Scopul apelului de idei pentru experimente OPS-SAT al ESA a fost de a căuta propuneri inovatoare care să beneficieze de oportunitatea de a-și demonstra conceptul pe orbită pe un satelit activ. Experiența demonstrată în spațiu și investiția finanțării ESA sunt pași importanți pentru dezvoltarea unui concept și pot ajuta la legitimarea acestuia mai departe în viziunea altor potențiale părți interesate.
Datorită platformei OSIP, ESA poate descoperi idei noi și investi în activități neconvenționale în sprijinul industriei spațiale europene. Pe această platformă ideile interesante de la companii și instituții din Europa sunt analizate de experții ESA, cu ajutorul cărora pot avansa spre un alt nivel.
Mai multe informații aici.
Credit imagine: ESA–Stijn Laagland