Scopul ESA este de a implementa participarea Europei la dezvoltarea infrastructurii spațiale, cum ar fi Stația Spațială Internațională, care face posibilă efectuarea de experimente într-un mediu diferit de cel de pe Pământ. ESA sprijină, de asemenea, dezvoltarea cercetării și a tehnologiilor în spațiu – pe Stația Spațială Internațională, dar, de asemenea, dar şi pe rachetele de sondare europene și zboruri parabolice.
Programele specifice în care România este implicată:
- Technology Demonstrators and Studies
- ELIPS 4 – Science Core Activities (current e.c.)
- ELIPS 4 – Technologies Component: MiDASS and MELiSSA element (current e.c.)
- Mars Robotic Exploration Programme (MREP-2) – Sub-element 1
- Mars Robotic Exploration Programme (MREP-2) – Sub-element 2
- European Participation in the International Space Station (ISS) Exploitation programme- Phase2
Credit imagine: ESA/NASA
Programul European pentru Viață și Științe fizice (The European Programme for Life and Physical Sciences — ELIPS) a produs deja multe progrese într-o varietate de discipline științifice încă de la începuturile sale, în 2001. Perioada Elips 3 va consolida poziția foarte puternică a Europei în domeniul cercetării, bazându-se pe capacitățile deja în vigoare pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), folosind în principal laboratorul european Columbus, precum și ISS și alte platforme de cercetare suplimentare (turnuri la sol, zboruri parabolice și rachete de sondare).
Credit imagine: NASA
Melissa (Micro-ecologice Support System) a fost gândit ca un ecosistem bazat pe micro-organisme şi plante superioare, conceput ca un instrument pentru a obține înțelegerea comportamentului ecosistemelor artificiale, și pentru dezvoltarea tehnologiei pentru un viitor sistem regenerator de susținere a vieții pentru misiuni spațiale cu echipaj pe termen lung – de exemplu: o bază lunară sau o misiune pe Marte.
MiDASS (Microbial detection în air system for space), va dezvolta un sistem automat miniaturizat de eșantionare și monitorizare a calității microbiologice a aerului și a suprafețelor.
Pregătirea pentru explorarea robotică a planetei Marte (The Mars Robotic Exploration Preparation — MREP) este un program opțional destinat să pregătească contribuția viitoare a Europei la explorarea internațională pe Marte. Explorarea robotică în curs de desfășurare a făcut unele descoperiri tantalice, dar următorul pas major este de a prelua probe de pe suprafața marțiană, astfel încât acestea să fie analizate în detaliu în laboratoarele terestre. Multe dintre noile tehnologii vor fi necesare pentru a face acest lucru – dintre care unele nu au fost încă inventate, demonstrate și calificate. MREP trebuie mai întâi să le identifice și apoi să le dezvolte.
Credit imagine: ESA
Staţia Spaţială Internaţională
Lansată în 1998, Staţia Spaţială Internaţională este una dintre cele mai ambiţioase colaborări internaționale din istorie. Statele Unite ale Americii, Rusia, Japonia şi Canada împart cu Europa staţia de 360 de tone şi peste 820 de metri cubi de spaţiu sub presiune – spaţiu suficient pentru echipajul de şase persoane şi pentru o gamă largă de experimente ştiinţifice.
Cele 12 State Membre ale Agenţiei Spaţiale Europene care participă până la momentul actual la Staţia Spaţială Internaţională sunt: Belgia, Danemarca, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, Spania, Suedia, Elveţia, Marea Britanie şi începând cu 2 decembrie 2014 şi România.
Mai multe detalii despre ISS aici.