Agenția Spațială Română (ROSA) a invitat pe 15 ianuarie un grup de elevi de școală generală la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială ”Elie Carafoli” (INCAS).
Pe durata vizitei, elevii au avut ocazia să viziteze un laborator de realitate virtuală, unde se realizează în mod curent explorări 3D, design aeronautic, proiectare construcții de hale și alte infrastructuri la sol pentru industria aeronautică etc. Sub îndrumarea Dr. Ing. Sorin Berbente, elevii au vizualizat un avion, adăugând și îndepărtând diferite componente ale acestuia. De asemenea, au explorat o vizualizare a curgerilor dinamice care ne arată cum influențează curenții de aer structura avionului.
Elevii au folosit și un simulator de zbor cu platformă fixă — o replică la scară 1:1 a cabinei unui Boeing 737 NG (New Generation) — utilizat în mod obișnuit pentru cercetare și explorarea diferitelor scenarii de zbor. Îndrumați de Drd. Ing. Alina-Ioana Chira și de Drd. Ing. Andreea-Irina Afloare, elevii au co-pilotat avionul alături de un pilot acreditat, trecând prin fazele de pregătire înainte de decolare, etapele de zbor și protocolul de aterizare.
Simulatorul de zbor Boeing 737 NG de la INCAS recreează zborul aeronavei și diverse aspecte ce țin de mediu. Aceste simulări includ ecuațiile care guvernează zborul, răspunsul aeronavei la comenzi, funcționalitatea altor sisteme și reacția la factori de mediu extern precum densitatea aerului, turbulențele, norii, precipitațiile etc.
Simulatorul este format dintr-o cabină utilată cu hardware și software specific, un ecran eliptic cu o vizibilitate de 180 grade. Întreg sistemul este controlat de patru computere, unul dintre care se află la „Instructor Station”, de unde se setează coordonatele aeronavei și ale zborului (ruta, poziție, masa avionului, diferite scenarii de zbor etc.).
Credit imagini: ROSA/INCAS