Urmăriți live din spațiu eclipsa totală de soare de pe data de 21 august 2017
9, august 2017

Cu ocazia Eclipsei Totale de Soare din data de 21 august 2017, proiectul Eclipse Ballooning finanțat de NASA și inspirat de inițiativa românească Eclipser 1, va mobiliza echipe de studenți ce vor desfășura zboruri la altitudini înalte cu balonul (HAB) din aproximativ 25 de locații plasate pe banda de totalitate, din Oregon până în Carolina de Sud, trimițând în timp real video-uri și imagini din apropierea spațiului către website-ul NASA.

Video-uri și imagini din apropierea spațiului au mai fost realizate o singură dată în trecut, în Australia, în anul 2012, când o echipă de vânători de eclipse din România a surprins evenimentul cu ajutorul unei camere video montate pe un balon de monitorizare a vremii ce a atins altitudinea de 36,800 metri, ajungând pe locul trei în topul zborurilor stratosferice australiene. Misiunea a fost organizată de Stiinta&Tehnica.com cu sprijinul Agenției Spațiale Române (ROSA).

Partea cea mai interesantă a misiunii a fost faptul că toți cei implicați: vânătorul de eclipse și astronomul amator Cătălin Beldea, cercetătorul științific Florin Mingireanu din cadrul ROSA și alți membri ai echipei au reușit să obțină un video ce surprinde eclipsa de pe data de 14 noiembrie 2012 de la o altitudine atât de mare încât se poate observa umbra Lunii deasupra Pământului.

Inspirați de inițiativa românească Eclipser 1, proiectul Eclipse Ballooning urmărește să reproducă acest experiment și, pentru prima dată, să transmită live observațiile printr-o rețea cu acoperire pe un întreg continent.

Mai multe detalii despre eclipsa totală de soare pot fi accesate aici.

Credit imagine: NASA