Echipa formată din Manuel Ciosici, student român stabilit în Danemarca, și trei danezi a câștigat premiul întâi la cea de-a treia ediţie a competiţiei anuale ESA App Camp, eveniment care a avut loc la centrul ESRIN al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) în Frascati, Italia, unde au participat douăzeci de dezvoltatori de aplicații din 11 țări.
Manuel Ciosici descrie experiența ESA App Camp ca fiind una unică şi o adevărată provocare:
“Tabăra de aplicații consistă într-o săptămână foarte intensă, într-o atmosferă specială, la unul dintre centrele Agenției Spațiale Europene (ESA). Împreună cu echipa, ești înconjurat de unii dintre cei mai buni oameni în domeniul lor, fie că e vorba despre experții de la agenția spațială sau de ceilalți participanți în tabără. E fascinant să vorbești cu experții ESA care sunt foarte deschiși și care explică cu calm detaliile tehnice ale sateliților Sentinel sau ale programului Copernicus.”
Scopul concursului a fost de a face utile datele de observare a Pământului – în special pe cele provenind de la programul european de monitorizare a mediului, Copernicus – pentru utilizatorul obişnuit, prin intermediul smartphone-urilor.
Fiecare dintre cele cinci echipe a avut o săptămână pentru a crea o aplicație în una din următoarele categorii: gestionarea situațiilor de urgență și de salvare, mediu marin și transport maritim, stil de viață și turism, protecția mediului sau agricultură. Proiectele lor au fost clasate de către juriul ESA în funcţie de gradul de inovare, relevanța pentru Copernicus, valoarea de piață și de business, fezabilitatea conceptului și prezentarea generală.
Aplicaţia WaterSense, dezvoltată de către echipă lui Manuel a câștigat provocarea. Grupul a propus utilizarea de date prin satelit privind disponibilitatea resurselor de apă și umiditatea solului pentru a ajuta fermierii cu irigaţia. Aplicaţia lor ar combina informații provenite de la misiunea Sentinel-1 a cu previziunile meteo obţinute de sateliții meteorologici, pentru a oferi agricultorilor o analiză de teren privind umiditatea solului, ceea cearrezulta într-o mai bună utilizare a resurselor de apă.
Membrii echipei câştigătoare au primit fiecare un premiu în bani în valoare de625 €. Toate echipele au fost încurajate să aplice la unul din cele 19 Centre de Incubare pentruAfaceri (Business Incubation Centres) ESA pentru a-şi dezvolta ideile.
Studentul român îi încurajează şi pe ceilalţi să participe la astfel de competiţii, care îţi deschid orizonturile, şi se gândeşte cu încredere la viitor, convins că poate face o schimbare pentru Europa:
„Românilor care sunt interesați de tabăra de aplicații le recomand să nu se simtă intimidați de faptul că este vorba de o organizație de elită și că sunt în competiție împotriva unor programatori și geografi foarte buni. Cel mai greu pas e trimiterea aplicației pentru tabără. Apoi, în timpul taberei, tot ce contează este munca și creativitatea”, spune Manuel Ciosici.
„La intratea în ESRIN sunt arborate steagurile tuturor țărilor membre. În fiecare dimineață, căutam repede din privire steagulRomâniei. Și, de fiecare dată, simțeam responsabilitate știind că sunt singurul român în grupul taberei de aplicații. Sper ca și taberele viitoare să aibă participanți români care să caute din privire steagul de la intrare”, a adaugat Manuel.
Originar din Arad, Manuel este student în Danemarca, momentan încel de-al doilea an de masterat în Computer Science la Universitatea din Aarhus și totodată asistent universitar pentru departamentul de Ubiquitous Computing și student programator pentru departamentul de Data Intensive System.
“După absolvire doresc să pornesc o companie împreună cu colegii de echipă de la tabăra de aplicații. Vrem să folosim tehnologiile de observare a Pământului (Earth Observation) pentru a ajuta fermierii din Europa”, a completat acesta.