La doar patru zile după ce a fost plasat pe orbită, satelitul Sentinel-2A al Europei a livrat primele imagini ale Pământului, oferind o avanpremieră din „viziunea color” pe care o va furniza programului de monitorizare a mediului Copernicus.
Prima achiziţie a satelitului cu o fâşie de observaţie de 290 km a început în Suedia și a trasat o bandă prin Europa centrală și Marea Mediterană, care s-a încheiat în Algeria.
Datele au fost transmise în timp real la stația de la sol Matera din Italia, unde echipele au așteptat cu nerăbdare sosirea lor pentru prelucrare.
În timp ce nordul și centrul Europei a fost în mare parte noros, vremea însorită tipică din Italia a permis echipelor să obţină prima mostră a capabilităților instrumentului multispectral în zona de nord-vest a țării și Riviera Franceză – și au fost încântate de ceea ce au văzut. Cu o rezoluție la sol de 10 m per pixel, imaginile arată clădiri individuale din Milano, terenuri agricole de-a lungul râului Po și porturi de-a lungul coastei franceze de sud.
„Acest nou satelit va aduce schimbări în observarea Pământului pentru Europa și pentru programul european Copernicus”, a declarat Philippe Brunet, Director de Politica Spațială, Copernicus și Apărare din cadrul Comisiei Europene.
Directorulul Programelor ESA de observare a Pământului, Volker Liebig, a comentat, „Sentinel-2A ne va permite să furnizăm date pentru servicile de monitorizare ale programului și va fi baza pentru un spectru larg de aplicaţii, de la agricultură la silvicultură, de la monitorizarea mediului la planificare urbană.”
Instrumentul MSI (Multispectral Instrument) va fi calibrat pe durata fazei de predare – care va dura aproximativ trei luni până la finalizare – dar calitatea acestor prime imagini depăşeşte deja aşteptările.
În plus față de a demonstra înalta rezoluție a instrumentului, aceste date inițiale prefigurează de asemenea aplicaţiile de monitorizare terestre ale misiunii în domenii cum ar fi agricultura, ape interioare și de coastă și cartografierea întinderii suprafețelor terestre.
Cele 13 benzi spectrale ale instrumentului MSI (Multispectral Instrument), de la vizibil și infraroșu apropiat la unde scurte infraroșii la diferite rezoluții spațiale, a dus monitorizarea terestră la un nivel fără precedent. De fapt, Sentinel-2 este prima misiune optică de observare a Pământului de acest gen care include trei benzi spectrale în „marginea roșie”,, care oferă informații cheie cu privire la starea vegetației.
Activitățile din acest week-end au demonstrat, de asemenea, că procesorul operațional funcționează impecabil, deschizând calea pentru viitoarea generare în mod sistematic a datelor de către misiune.
Sentinel-2A este al doilea satelit al programului Copernicus al Europei, după satelitul radar Sentinel-1A lansat anul trecut.
Conceput ca o misiune de doi sateliţi, Sentinel-2A va oferi imagini optice pe baza unui ciclu de revizitare de cinci zile odată ce satelitul său geamăn, Sentinel-2B, va fi lansat în 2016.
Credit imagine: Copernicus/ESA
Imaginea în format high-res poate fi descărcată de aici.
Mai multe imagini sunt disponibile aici.