Agenţia Spaţială Română (ROSA) îi invită pe toţi iubitorii spaţiului să participe la seria de evenimente desfășurate cu ocazia ediţiei Săptămânii Mondiale a Spaţiului Cosmic, care va avea loc în perioada 4-10 octombrie 2013. Ediția din anul acesta are ca temă explorarea planetei Marte, sub egida „Explorând Planeta Marte, Descoperind Planeta Pământ”.
La nivel mondial participanții vor putea interacționa cu Haritina Mogoșanu (România) care va fi prezentă la Mars Desert Research Station din statul Utah, USA, alături de un echipaj internațional, iar vineri, 4 octombrie, vor putea lua parte la un Google Hangout cu experți din cadrul Agenției Spațiale Europene (ESA) – Mars Express și din cadrul Planetary Society.
În România, vor avea loc diverse evenimente în mai multe județe, după cum urmează:
– 04 octombrie va avea loc premiera națională a filmului „Gravity” cu Sandra Bullock și George Clooney, film care va rula în mai multe orașe din Romania.
– 05 octombrie, începând cu ora 17.00, librăria „Cărturești” din Iulius Mall – Timișoara va găzdui o întâlnire moderată de către Virgiliu Pop, cercetător științific la Agenția Spațială Română (ROSA), unde publicul va putea simula gravitația altor planete pe picioroange moderne alături de Ștefan Cojocnean de la „No Limits”. De asemenea, vor asista la o expoziție de instrumente astronomice alături de Andrei Juravle de la „AstroVest”, la o expunere despre importanța scufundarilor în antrenamentul astronauților alături de instructorul NAUI Costi Tofan de la „West Diving Club”, precum și la o demonstrație de robotică alături de Vladimir Diatlov de la „Smart Class”.
– la București, pe 9 octombrie, de la ora 09:30 are loc workshopul “Surse de date și tehnologii moderne de prelucrare a imaginilor pentru aplicații de tip GEOINT“ la Facultatea de Imbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului. Workshopul are ca scop investigarea posibilităților de utilizare a imageriei satelitare pentru aplicații specifice protecției infrastructurilor critice și a colectarii și prelucrării de date în vederea asigurării informaționale de securitate civilă și militară. La această manifestare vor participa factori responsabili din domeniu care vor analiza împreună cu reprezentanții ASTRIUM GEOINFORMATION Services posibilitățile utilizării noilor tehnologii pentru modernizarea sistemelor specifice de lucru,
– la Brașov, evenimente dedicate Săptămânii Mondiale a Spațiului Cosmic vor avea loc la Colegiul Naţional Economic „Andrei Bârseanu” și Colegiul de Ştiinţe „Grigore Antipa”,
– la Constanța spațiul va fi sărbătorit la Liceul Teoretic „Decebal”.
Evenimente asemănătoare vor avea loc și în judetele Arges, Bihor, Bistrita-Năsăud, Cluj, Dâmbovița, Dolj, Hunedoara, Neamț, Prahova, Sibiu, Sălaj, Sibiu, Tulcea, Vrancea și Vaslui. Lista tuturor evenimentulor la nivel modial, inclusiv România se poate accesa aici.
Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic este o sărbătoare internaţională a ştiinţei şi tehnologiei şi a contribuţiilor acestora la îmbunătăţirea condiţiei umane, încă din anul 1999, marcând totodată lansarea pe 4 octombrie 1957 a primului satelit artificial al Terrei, Sputnik 1, care a deschis calea explorării spaţiului cosmic şi semnarea, la 10 Octombrie 1967, a Tratatului asupra principiilor care guvernează activităţile statelor în explorarea paşnică a spaţiului cosmic, inclusiv a Lunii şi a celorlalte corpuri cereşti.
(c) imagine: World Space Week Organisation