Programele spațiale UE și Coronavirus
30, aprilie 2020

Cu ajutorul celor peste 30 de sateliți ai Uniunii Europene, Programul spațial al UE, în special prin componenta sa de Observarea Pământului — Copernicus și prin sistemul său de navigație prin satelit— Galileo, pune la dispoziție gratuit fluxuri de date deschise ce pot sprijini monitorizarea și reducerea impactului epidemiei de Coronavirus.

Mai jos sunt enumerate câteva exemple ale modului în care programul spațial UE contribuie la lupta împotriva pandemiei Covid-19.

Copernicus monitorizează impactul asupra traficului la frontierele dintre statele membre ale UE

Datele de Observarea Pământului de la Copernicus au fost utilizate pentru a monitoriza traficul la frontierele dintre statele membre ale UE, deoarece pandemia de Coronavirus a provocat perturbări grave în trafic. Numeroase camioane care transportă medicamente și alte mărfuri rămân blocate la granițe. Copernicus sprijină autoritățile naționale în luarea deciziilor.

Aplicații bazate pe Galileo sprijină autoritățile și cetățenii împotriva Covid-19

Agenția Europeană GNSS dezvoltă o aplicație specială, numită Galileo for Green Lane („Galileo pentru linie verde”), ce are ca scop monitorizarea și facilitarea traficului de marfă, limitând timpul de așteptare la trecerea frontierei.

Date spațiale pentru atenuarea întârzierilor în domeniul agriculturii

Programul spațial al UE pune la dispoziție soluții de procesare în cloud a datelor furnizate prin serviciile Copernicus de acces la date și informații (Data and Information Access Services – DIAS) și Platforma de sustenabilitate a fermelor pentru a ajuta la atenuarea întârzierilor în activitățile agricole cauzate de Coronavirus.

Date și informații Copernicus puseî slujba comunității științifice

Datele Copernicus, instrumentele de analiză și inteligența artificială ajută comunitatea științifică și autoritățile publice să înțeleagă mai bine consecințele crizei, să atenueze impactul și să folosească modele pentru anticiparea a ceea ce va urma în perioada de recuperare.

Copernicus monitorizează instituțiile de sănătate și locurile de adunare publică

Italia a apelat la sistemul satelit Copernicus al UE pentru monitorizarea instituțiilor de sănătate, precum și a spațiilor publice, astfel încât să se înțeleagă mai bine activitățile și traficul din spațiile publice în perioada de urgență.

Agenția Spațială Română (ROSA) îi îndeamnă pe toți cei care au o idee inedită despre modul în care datele și serviciile spațiale pot sprijini eforturile din timpul epidemiei de Coronavirus să scrie la adresa eu-space@ec.europa.eu.

Mai multe informații despre diversele eforturi ale comunității spațiale UE pot fi găsite la acest link.

2020 04 Space Covid 2 Image B

Credit imagine: conține date modificate Copernicus Sentinel (2019-20), procesate de KNMI/ESA