Noua misiune Cheops a ESA, dedicată exoplanetelor, a identificat un sistem planetar apropiat în care se află una dintre planetele cu cel mai fierbinte mediu și cele mai extreme condiții găsite până acum: WASP-189 b. Descoperirea, prima de acest gen a misiunii, relevă capacitatea unică a lui Cheops de a ne arăta Universul din jurul nostru și a dezvălui secretele lumilor extraterestre.
Lansat în decembrie 2019, Cheops (Characterising Exoplanet Satellite) a fost proiectat pentru observarea stelelor din apropiere despre care se știe că găzduiesc planete, prin măsurători ultra-precise ale diferențelor nivelelor de lumină ce provin de la aceste sisteme când planetele orbitează în jurul stelelor, Cheops poate să caracterizeze planetele și să ne îmbunătățească înțelegerea felului în care se formează și evoluează.
Această nouă descoperire are în centru un așa-numit „Jupiter extra-fierbinte”, numit WASP-189 b. După cum sugerează numele, aceste planete fierbinți de tip Jupiter sunt giganți de gaz asemănători planetei Jupiter din propriul nostru Sistem solar; dar, acestea orbitează mai aproape de stea, astfel încât ajung la temperaturi extreme.
WASP-189 b este de 20 de ori mai apropiată de stea decât planeta Pământ de Soare și încheie o orbită în doar 2.7 zile. Steaua sa este mult mai voluminoasă și cu 2000 de grade mai fierbinte decât Soarele și pare să aibă o strălucire albastră. „Se cunosc doar câteva planete care să existe în jurul unor stele atât de fierbinți, iar acest sistem este de departe cel mai fierbinte”, susține Monika Lendl din cadrul Universității din Geneva, Elveția, autorul principal al acestui studiu. „WASP-189 b este, de asemenea, cel mai fierbinte Jupiter pe care îl putem observa atunci când trece prin fața și prin spatele stelei, caz în care sistemul devine extrem de interesant.”
Inițial, Monika și colegii săi au folosit misiunea Cheops pentru a observa planeta WASP-189 b atunci când trece prin spatele stelei — fenomen numit ocultație. „Deoarece planeta este atât de strălucitoare, se poate observa o scădere bruscă în lumina ce provine de la sistem, atunci când planeta dispare momentan”, a explicat Monika. „Am folosit această observație pentru a măsura strălucirea planetei și am determinat că temperatura ar ajunge la 3200 grade Celsius.”
Astfel, WASP-189 b ar fi una din planetele cele mai fierbinți și cu cele mai extreme condiții, și diferită de orice alte planete din Sistemul Solar. La aceste temperatură, chiar și metalele precum fierul se topesc și se transformă în gaz, astfel încât planeta este cu siguranță de nelocuit.
În următorii ani, Cheops va urmări sute de planete cunoscute ce orbitează în jurul unor stele, ducând mai departe și extinzând rezultatele observațiilor realizate până acum pe WASP-189b. Misiunea este prima dintr-o serie de trei misiuni științifice ESA dedicate detecției exoplanetelor și caracterizării acestora. Misiunea are și un potențial ridicat de a descoperi obiective potențiale pentru următoarele misiuni, ce își propun să studieze atmosferele exoplanetelor, să găsească noi exoplanete și noi exo-luni.
Mai multe informații despre descoperire pot fi citite la acest link.
Credit imagine: ESA