Primele imagini ale sondei Solar Orbiter, o misiune de observare a Soarelui realizată de NASA și ESA, au evidențiat erupții solare în miniatură, poreclite „focuri de tabără”, omniprezente aproape de suprafața stelei.
Potrivit oamenilor de știință implicați în misiune, înregistrarea acestor fenomene care nu au mai fost observate până acum în detaliu este o dovadă a potențialului enorm al misiunii Solar Orbiter, care abia a încheiat faza de verificări tehnice pentru punerea în funcțiune.
„Acestea sunt doar primele imagini și deja putem observa fenomene interesante”, a declarat Daniel Müller, responsabilul ESA pentru Solar Orbiter. „Nu ne-am așteptat să avem rezultate atât de bune chiar de la început. Am avut ocazia să testăm și cum lucrează împreună cele 10 instrumente științifice, oferind o imagine exhaustivă a Soarelui și a mediului său înconjurător.”
Lansat pe 10 februarie 2020, Solar Orbiter are șase telescoape care obțin imagini ale Soarelui și mediului său înconjurător și alte patru instrumente care monitorizează mediul din jurul sondei. Comparând datele obținute de cele două seturi instrumente, oamenii de știință vor înțelege mai bine cum sunt generate vânturile solare — fluxul de particule încărcate electric ce pornește de la Soare și care influențează întreg Sistemul Solar.
Aspectul unic al misiunii Solar Orbiter constă în faptul că nici o altă sondă spațială nu a mai reușit să obțină imagini ale suprafeței Soarelui de la o distanță mai mică.
Mai multe despre primele imagini Solar Orbiter puteți citi la acest link.
Credit imagine: Solar Orbiter/EUI Team/ ESA & NASA; CSL, IAS, MPS, PMOD/WRC, ROB, UCL/MSSL