Galileo, sistemul Global de Navigație prin Satelit al Europei, se apropie de capacitatea operațională deplină, odată cu semnarea unui contract pentru opt noi sateliți. Contractul a fost semnat la Paris Air and Space Show, eveniment ce a avut loc în perioada 19 – 25 iunie 2017.
Contractul pentru construcția și testarea celor opt sateliți Galileo a fost atribuit unui consorțiu condus de OHB, contractantul principal, în timp ce Surrey Satellite Technology Ltd va superviza platformele de navigație.
”Această achiziție atribuită OHB va facilita finalizarea constelației Galileo și garantarea de rezerve atât pe orbită, cât și la sol”, a declarat Paul Verhoef, Directorul ESA pentru Programul Galileo și pentru Activități în domeniul Navigației prin Satelit. ”Contractul va consolida infrastructura, fapt necesar pentru furnizarea de servicii Galileo la nivel mondial.”
Galileo este sistemul Europei de navigație prin satelit, oferind servicii de poziționare, navigație și cronometrare pentru utilizatori din Europa, dar și din toată lumea. Cu 18 sateliți pe orbită, Galileo a demarat Serviciile Inițiale pe 15 decembrie 2016, primul pas către capabilitate operațională completă.
Urmează și alte lansări care vor continua să completeze constelația de sateliți, îmbunătățind performanța și disponibilitatea sistemului la nivel global. Lansarea a încă patru sateliți de către Ariane 5 va avea loc în cursul acestui an. Constelația completă Galileo va consta din 24 de sateliți operaționali în 3 planuri orbitale plus rezerve pe orbită, menite să prevină orice întreruperi ale serviciului.
Galileo furnizează în prezent trei tipuri de servicii, iar disponibilitatea lor este constant îmbunătățită. Mai multe detalii sunt disponibile aici.
Publicul va beneficia de servicii pe măsură ce terminale adaptate Galileo vor fi introduse pe piață: 17 companii, reprezentând mai mult de 95% din oferta globală, produc acum chipuri compatibile Galileo.
Mai multe informații despre cei opt sateliți pot fi accesate aici.
Credit imagine: ESA