Observarea Pământului
1, iulie 2014

In curs de actualizare.


ESA s-a dedicat observării Pământului din spațiu încă de la lansarea primului satelit meteorologic Meteosat, în 1977. Ca urmare a succesului din prima misiune, seria ulterioară a misiunilor a furnizat o multitudine de date valoroase despre Pământ, climă și schimbarea mediului. Este important, însă, ca ESA să continue să afle mai multe despre planeta noastră dacă vrem să înțelegem sistemul de funcţionare a Pământului și a proceselor sale, în special în contextul schimbărilor globale. 

 

Credit imagine: ESA 2003

Programul Earth Observation Envelope Programme (EOEP)  este coloana vertebrală a activităților ESA în domeniul observării Pământului. EOEP este rulat ca un program opțional ESA prin perioade succesive de cinci ani  a cărui perioadă curentă, EOEP-3, se desfășoară între 2008 și 2012. 

EOEP servește dezvoltării de noi senzori și misiuni, inclusiv cele necesare pentru susținerea dezvoltării de servicii operaționale viitoare, valorificând sinergia bine stabilită dintre știința de bază și tehnologia aplicată în domeniul de observare a Pământului. Atât ştiinţa de bază, cât și evoluțiile tehnologice europene sunt servite de către misiunile EOEP de explorare a Pământului. EOEP susține, de asemenea, studii pregătitoare pentru misiuni operaționale viitoare, cunoscute sub numele de misiuni de observare a Pământului, inclusiv viitoarele misiuni EUMETSAT, precum şi noi misiuni de monitorizare a mediului. În cele din urmă, EOEP are în curs de dezvoltare segmente de sol standardizate și de stocare a datelor potrivite pentru un mediu cu multi-misiuni. 

Beneficiile observării Pământului includ: noi tehnologii și aplicații, sensibilizarea publicului cu privire la degradarea mediului, stabilirea bazei pentru modul de abordare a amenințărilor la starea planetei noastre. 

Componenta spațială Copernicus / GMES cuprinde două tipuri de misiuni prin satelit, cele cinci familii de Sentinel ale ESA și misiuni ale altor agenții spațiale, numite Misiuni de Contribuție. Un segment de teren unificat, prin care datele sunt transmise și puse la dispoziție gratuit pentru serviciile Copernicus, completează componenta spațială. În timp ce sateliții Sentinel sunt în curs de dezvoltare special pentru a se potrivi nevoilor programului, Misiunile de Contributie furnizează deja o multitudine de date pentru servicii Copernicus, și vor continua să furnizeze date complementare, după ce toţi sateliţii Sentinel vor fi pe orbită. 

Dezvoltat și achiziționat de către ESA, MetOp este o serie de trei sateliți dedicaţi meteorologiei operaționale cel puțin până în 2020. Programul, care formează segmentul de spațiu al Sistemului Polar Eumetsat (EPS), este contribuția Europei la o cooperare cu SUA, oferind date pentru a monitoriza climatul și a îmbunătăți previziunile meteorologice. Primul din serie, MetOp-A, a fost lansat în 2006 și Metop-B a fost lansat pe 17 septembrie 2012. Pregătirile au început, de asemenea, pentru a doua generație Metop sau „post-EPS”, următorul pas al Sistemului Polar Eumetsat. 

 

 

Credit imagine: ESA-P. Carril, 2012