Noua generație de sateliți Galileo
5, noiembrie 2020

Sistemul european Galileo, ce are 26 de sateliți în orbită și peste 1,5 miliarde de telefoane și dispozitive smart care primesc semnale de navigație precise, va deveni și mai performant și capabil să ofere servicii de calitate în următoarele decenii.

Ca urmare a deciziei Comisiei Europene de a dezvolta noua generație de sateliți Galileo, ESA a cerut oferte din partea dezvoltatorilor europeni de sateliți pentru prima tranșă de sateliți Galileo de a doua generație (G2). Sateliții ar urma să fie lansați în aproximativ patru ani.

Sateliții de noua generație vor oferi toate serviciile și funcțiile primei generații, dar vor avea și îmbunătățiri, noi servicii și noi funcții.

„Ne dorim un design ultra-flexibil, bazat pe design digital”, a declarat Paul Verhoef, director ESA în domeniul navigației. „Construirea celei de-a doua generații de sateliți este o provocare atât pentru partenerii industriali, cât și pentru ESA. În 2024, trebuie să lansăm prima tranșă de sateliți din această constelație de nouă generație.”

A doua generație de sateliți Galileo va fi mai flexibilă și configurabilă din orbită, astfel încât să poată satisface nevoile în schimbare ale utilizatorilor finali.

Contractorii vor avea o provocare importantă, deoarece designul flexibil și digital ar reprezenta tehnologie de vârf, aflată la limita superioară a capacității industriale. Mai mult de atât, antenele de navigație, cele care transmit semnalele de navigație spre telefoane și alte receptoare de la sol, au un design avansat, pentru care o mare parte din cercetarea și dezvoltarea necesară a fost deja realizată de ESA, restul rămânând pe seama industriei.

Comisia Europeană a luat anterior decizia ca următoarea tranșă de sateliți, inițial considerată „de tranziție”, să devină a doua generație Galileo. Comisia Europeană și Statele Membre UE au transmis deja un mesaj clar că își doresc o îmbunătățire semnificativă a capacităților tehnice ale sistemului Galileo. Schimbarea terminologiei reflectă transformările prin care trece actuala tranșă de sateliți.

Inițial, se intenționa ca această tranșă să fie o serie ușor îmbunătățită de sateliți, pentru a preveni riscurile ce puteau să apară din cauza întârzierii noii generații avansate de sateliți.

Puteți citi mai multe detalii despre subiect la acest link.

Credit imagine: ESA-P. Carril