Misiunea Kepler a NASA a obţinut încă o reuşită în provocarea de a găsi un alt “Pământ” prin confirmarea descoperirii primei planete de dimensiuni asemănătoare cu Terra, localizată în zona favorabilă apariției viețiidin jurul unei stele asemănătoare Soarelui: Kepler-452, un sistem aflat la 1 400 ani lumină depărtare, în constelaţia Cygnus.
Kepler-452b este cea mai mică planetă descoperită până în prezent orbitând în „zona locuibilă” – zona din jurul unei stele în care apa în stare lichidă ar putea exista la suprafața unei planete – din jurul unei stele de tip G2, cum ar fi soarele nostru. Confirmarea lui Kepler-452b aduce numărul total de planete confirmate la 1 030.
„În cel de-al 20-lea an aniversar al descoperirii care a dovedit că alte stele asemănătoare Soarelui găzduiesc planete, exploratorul de exoplanete Kepler a descoperit o planetă și o stea care se aseamănă cel mai mult Pământului și Soarelui nostru”, a declarat John Grünsfeld, administrator asociat al Direcției de Misiuni Ştiinţifice NASA la sediul agenției din Washington. „Acest rezultat interesant ne aduce cu un pas mai aproape de a găsi un Pământ 2.0.”
Kepler-452b are un diametru cu 60% mai mare decât Pământul şi este considerată o planetă de dimensiune superioară acestuia. În timp ce masa și compoziția acesteia nu sunt încă stabilite, cercetări anterioare sugerează că planete de mărimea lui Kepler-452b au șansă favorabilă de a fi planete telurice.
În timp ce Kepler-452b este mai mare decât Pământul, orbita sa de 385 de zile estedoar cu 5% mai lungă. Planeta se află cu 5% mai departe de steaua-mamă Kepler-452 în comparaţie cu distanţa de la Pământ la Soare. Kepler-452 are o vârstă de 6 miliarde de ani, fiind cu 1.5 miliarde de ani mai în vârstă decât Soarele nostru, are aceeași temperatură și este cu 20% mai luminoasă și are un diametru cu 10% mai mare.
Pentru a confirma descoperirea şi a determina mai bine proprietățile sistemului Kepler-452, echipa a efectuat observații de la sol. Aceste măsurători au fost cheia pentru cercetători pentru a confirma natura planetară a lui Kepler-452b, pentru a rafina dimensiunea și luminozitatea stelei sale gazdă și a determina mai bine dimensiunea planetei și orbita sa.
Comunicatul de presă oficial al NASA este disponibil aici.
Mai multe informații despre misiunea Kepler sunt disponibile aici.
Credit imagine: NASA/JPL-Caltech/T. Pyle