Monitorizarea navigației pe Dunăre — imagini şi produse satelitare, august 2015
12, august 2015

Reducerea semnificativă a precipitaţiilor în Europa în vara anului 2015 a condus la secetă atmosferică şi pedologică, fenomen care s-a accentuat în perioada iulie-august şi a determinat scăderea debitului Dunării sub media multianuală (2400 m3/s faţă de 4300 m3/s).

În această perioadă, cota Dunării este la cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani, ajungând sub nivelul din 2003, atunci când a fost de 69 de centimetri. În consecinţă, navigaţia fluvială pe Dunăre a fost îngreunată pe anumite sectoare ale fluviului.

În această perioadă, Agenţia Spațiala Română (ROSA) preia și prelucrează date de la sateliții Sentinel ce fac parte din Programul European de Monitorizare a Pământului, Copernicus, program la care contribuie și România. Rezultatele obținute de ROSA sunt apoi furnizate autorităţilor implicate în gestionarea situaţiei traficului fluvial pe Dunăre.

Pentru a monitoriza situația Dunării, Agenția Spațială Română (ROSA) a folosit datele satelitare optice şi radar care permit monitorizarea continuă a navigaţiei fluviale şi maritime. Până în acest moment datele au fost preluate de la satelitul Sentinel-1, dotat cu un radar avansat, care monitorizează Europa zi și noapte, indiferent de vreme. În studiul realizat, datele Sentinel-1 achiziţionate pe 2 şi 9 august au fost procesate şi analizate. Aplicând tehnica de detectare a schimbărilor, au fost identificate nave blocate pe Dunăre. Tehnica de detectare a schimbărilor se aplică pentru actualizarea harţilor cu acoperirea sau utilizarea terenului, evaluarea situaţiilor de urgenţă premergătoare unui dezastru natural şi monitorizarea multi-temporală a unui areal de interes.

Agenția Spațială Română (ROSA) continuă să prelucreze date satelitare, ale căror rezultate vor fi actualizate pe această pagină.

Produse satelitare 12 august 2015

Hartă de referință de ansamblu (scara 1:50 000) zona Zimnicea

trafic dunare large

Imagine la dimensiune mai mare.

Hartă de situație de ansamblu (scara 1: 50 000) zona Zimnicea

change detection zimnicea large

Imagine la dimensiune mai mare.