Agenția Spațială Română (ROSA) invită studenții și tinerii absolvenți români să aplice pentru cea de-a 43-a ediție a Școlii de Vară Alpbach, care va avea loc în perioada 16-25 iulie 2019 și va avea tema ”Geofizică din spațiu prin intermediul constelațiilor de micro sau nano sateliți”. Termenul limită pentru depunerea aplicațiilor este 31 martie 2019.
Organizată anual din 1975, în Alpii austrieci, Școala de Vară Alpbach are o îndelungată tradiție în a oferi cursuri aprofundate în diferite domenii ale științei și tehnologiei spațiale, pentru a crește pregătirea și experiența de muncă a studenților și tinerilor absolvenți europeni.
În acest an, 60 de studenți și tineri absolvenți de studii de inginerie și știință din State Membre, Asociate sau Cooperante ESA vor fi selectați pentru a participa la Școala de Vară Alpbach.
Participanții vor fi informați despre realizările trecute și problemele actuale și vor fi invitați să propună idei pentru misiuni satelitare noi de observare a câmpului magnetic și gravitațional al Pământului, la o rezoluție spațială și temporală mare, utilizând o configurație a misiunii care depășește toate misiunile realizate până acum.
Vor fi formate patru echipe de studenți pentru definirea obiectivelor științifice și pentru proiectarea preliminară a întregii misiuni spațiale, incluzând satelitul și instrumentele sale științifice, precum și operarea acestuia în timpul misiunii. Aceste componente ale proiectului vor respecta obiectivul declarat și vor fi realizate sub coordonarea experților în știință și inginerie desemnați.
Ulterior Școlii de Vară Alpbach un eveniment va avea loc timp de o săptămână la Centrul de Pregătire și Învățare al Academiei ESA de la ESEC-Galaxia, Belgia.
Școala de Vară Alpbach este organizată de Agenția pentru Promovarea Cercetării din Austria. Tabăra este co-sponsorizată de ESA și de autoritățile naționale în domeniul spațiului din Statele Membre, Asociate și Cooperante ESA. Un partener tradițional al taberei este Institutul Internațional pentru Științe Spațiale. De asemenea, școala este sprijinită de Austrospace, asociația instituțiilor de cercetare și a organizațiilor din domeniul industriei spațiale din Austria. EuroPlanet oferă burse studenților. Punctul de contact național pentru România se afla la Institutul Astronomic al Academiei Române (AIRA), prin reprezentat Dl Dan Alin Nedelcu.
Mai multe informații sunt disponibile pe website-ul ESA și pagina dedicată taberei.
Credit imagine: ESA