Agenția Spațială Română (ROSA) invită studenții să se înscrie la CubeSat Hands-On Training Week 2022, organizat de Biroul pentru Educație al Agenției Spațiale Europene (ESA). Evenimentul va avea loc în perioada 30 mai-3 iunie, la Centrul European pentru Siguranța Spațiului și Educație (ESEC) – Galaxia (Transinne, Belgia). Termenul limită pentru înscriere este 29 martie 2022.
Această săptămâna de instruire reprezintă o oportunitate excelentă pentru studenți de a dobândi experiență practică cu CubeSat-uri și a aplica cunoștințele de teorie dobândite în cadrul orelor de curs. Studenții vor avea ocazia să efectueze experimente pe sateliții educaționali (ESAT) și să învețe cum funcționează și interacționează subsistemele între ele. Totodată ei vor descoperi cum să coordoneze asamblarea, integrarea și verificarea și cum să gestioneze testele folosind hardware real. Scopul acestui eveniment este de a-i ajuta pe studenții care au idei inovatoare pentru misiunile educaționale CubeSat sau care lucrează la proiecte CubeSat în stadiu conceptual sau preliminar. Drept rezultat, studenții vor putea folosi cunoștințe dobândite în timpul săptămânii de formare în etapa de început a proiectării CubeSat-urilor.
Pe parcursul sesiunilor de laborator, studenții, organizați în grupuri de câte doi, vor avea ocazia să lucreze pe propriul model ESAT oferit de Biroul pentru Educație al ESA. Acestea sunt modele de 10cm x 10cm x 10cm (asemănătoare cu un CubeSat) proiectate de Theia Space, cu scopul specific de a oferi studenților universitari experiență practică.
Înainte de a veni la ESEC-Galaxia, studenții selectați trebuie să efectueze câteva activități preliminare (material de lectură și exerciții) pe o durată de cel mult 5 ore pentru a se pregăti mai bine pentru CubeSat Hands-On Training Week.
La CubeSat Hands-On Training Week 2022 se pot înscrie studenții cu vârsta minimă de 18 ani, cetățeni ai unui Stat Membru al ESA, Canada, Letonia, Lituania sau Slovenia, care studiază o materie de inginerie sau fizică având cunoștințe solide în știința și tehnologia spațială.
Studenții selectați vor fi sponsorizați de ESA. Sponsorizarea va acoperi cazarea și masa, precum și până la 200 de euro pentru călătoria în Belgia.
Mai multe detalii aici.
Credit imagine: ESA