Agenția Spațială Română (ROSA) invită masteranzi și doctoranzi ce au cunoștințe fundamentale de proiectare a sistemelor spațiale să participe la cea de-a doua ediție a cursului Clean Space, pe tema ecologiei spațiale, organizat de ESA Academy. Înscrierile sunt deschise până la data de 8 martie 2021.
Aceasta este o oportunitate excepțională pentru studenți de a-și completa studiile inginerești cu o perspectivă unică asupra viitoarelor misiuni spațiale, oferindu-le o rampă de lansare pentru a deveni următoarea generație de vârf în domeniul ingineriei spațiale. Cursul va avea loc online, timp de cinci zile întregi, între 3 și 7 mai 2021.
Industria spațială a avut un rol cheie în promovarea cercetării de mediu, aducând perspective diferite asupra planetei noastre. Acest lucru a ajutat la aducerea crizei de mediu în prim-planul conștientizării publice și politice. Cu toate acestea, mai sunt multe de făcut pentru a avea siguranța că misiunile spațiale în sine au impacturi mai mici asupra mediului, atât pe Pământ, cât și în spațiu. Inițiativa Clean Space a ESA a fost înființată în 2012 cu scopul de a înțelege mai bine efectele întregului ciclu de viață al misiunilor spațiale asupra mediului și pentru investigarea alternativelor mai durabile. Activitățile Clean Space se împart în trei domenii principale:
- EcoDesign: abordează impactului asupra mediului și promovarea tehnologiilor ecologice;
- Managementul sfârșitului misiunii: reducerea la minimum a producției de resturi spațiale;
- Reparații în orbită / îndepărtarea deșeurilor: deorbitarea navelor spațiale abandonate și demonstrații ale reparațiilor în cadrul orbitei.
ESA dorește să-i echipeze pe viitorii noștri ingineri spațiali cu cunoștințele și abilitățile necesare pentru a aborda aceste probleme. Acest curs a apărut sub forma unei colaborări între Biroul pentru Educație al ESA și Inițiativa Clean Space și va oferi studenților o perspectivă valoroasă despre impactul asupra mediului pe întregul ciclu de viață al unei misiuni spațiale. Prelegerile se vor concentra asupra modului de proiectare a unui satelit care nu va genera deșeuri; va elimina sateliții defecți și resturile deja aflate pe orbită; și va fi ecologic. Studenții vor întreprinde chiar proiecte de grup pentru a învăța cum să proiecteze un satelit „curat”.
Mai multe informații despre condițiile de participare și procesul de înregistrare puteți găsi aici.
Credit imagine: ESA