Gaia a realizat cel mai vast catalog de stele din Galaxia Noastră și dincolo de ea
25, aprilie 2018

Misiunea Gaia a Agenției Spațiale Europene (ESA) a realizat cel mai vast catalog de stele până în prezent. Acesta conține măsurători de înaltă precizie pentru aproape 1,7 miliarde de stele, dezvăluind detalii ale Galaxiei Noastre care nu au mai fost observate până acum.

O multitudine de descoperiri așteaptă să fie făcute după această lansare de date mult așteptată, bazată pe 22 de luni de cartografiere a cerului. Noile date conțin pozițiile, indicatori de distanță și mișcare pentru mai bine de un miliard de stele, alături de măsurători de precizie ale asteroizilor din Sistemul nostru Solar și ale stelelor din afara Galaxiei Noastre.

Gaia a fost lansată în decembrie 2013 și a început observațiile științifice un an mai târziu. Primul set de date a fost lansat în 2016, pe baza a unui an întreg de observații. Acest set a conținut indicatori de distanță și mișcare pentru două milioane de stele.

Noul set de date acoperă perioada dintre 25 iulie 2014 și 23 mai 2016 și identifică poziția a aproape 1.7 miliarde de stele, cu o precizie mult mai mare. În cazul unora dintre celor mai strălucitoare stele, nivelul de precizie este echivalent cu situația în care observatori de pe Pământ ar fi capabili să identifice o monedă de 1 euro pe suprafața Lunii.

Gaia a observat și obiecte din Sistemul nostru Solar: cel de-al doilea set de date cuprinde pozițiile a peste 14 000 de asteroizi cunoscuți, fapt care permite cercetătorilor să le determine mai precis orbita.

Privind mai departe, Gaia a determinat pozițiile a jumătate de milion de quasari îndepărtați — galaxii foarte strălucitoare, alimentate de găuri negre supermasive de la centrul lor.

Mai multe seturi de date vor fi publicate în anii următori, în timp ce catalogul final Gaia este așteptat în anii 2020. Acesta va fi catalogul stelar de referință pentru viitorul imediat, jucând un rol esențial în multe domenii din astronomie.

Mai multe detalii sunt disponibile aici.

Credit imagine: ESA/Gaia/DPAC